Jelentős átalakulás

| 2011. december 3. 10:06 | Frissítve:
A hét végétől megdől a több hete óta tartó anticiklon-uralom, jelentős átalakulás veszi kezdetét.

Az elmúlt hónap folyamán gyakorlatilag végig anticiklon alakította időjárásunkat, melynek peremén csupán egy-egy gyenge hidegfront érte el az országot, azonban ezek a frontok csapadékot sehol sem okoztak. Nem véletlen tehát, hogy az idei november az elmúlt 110 év legszárazabb novembere címet "szerezte meg" magának.

A hetek óta tartó anticiklon-uralomnak, illetve sok esetben hidegpárnás időjárási helyzetnek azonban a mai, de még inkább a vasárnapi naptól kezdődően egy Észak-Európa fölötti középponttal örvénylő ciklon vet véget, mely Délnyugat-Európa fölé szorítja vissza a kontinens belső területei fölött hetek óta veszteglő anticiklont és átveszi Európa nagy részén az időjárás alakítását.

Ónoseső utánA ciklon előoldalán már a mai nap folyamán nedvesebb levegő áramlik fölénk, így délutántól a déli megyék kivételével hosszú kihagyás után ismét több helyen számíthatunk esőre, szitálásra, északkeleten pedig ónosesőre, így az arrafelé élők síkos, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak. 

A csúcshőmérsékletekben az ország nagy részén jelentős változás még nem lesz, a déli megyékben viszont már jelentősen megenyhül az idő. Vasárnap kevesebb helyen - elsősorban északkeleten - alakulhat ki kisebb eső, a változásra ezúttal az egyre több helyen megélénkülő, főként a délnyugati tájakon a megerősödő délnyugati szél hívja fel figyelmünket. Az északi, északkeleti megyéket leszámítva átmenetileg jelentősen megenyhül az idő, délnyugaton 15°C sem kizárt!

Ciklon Észak-Európa fölöttA hétfőre virradó éjszaka folyamán a ciklon hidegfrontja előterében országszerte erős, több helyen viharos lökésekkel kísért déli szél megakadályozza majd a jelentős lehűlést, így az ország nagy részén 5°C fölötti minimumokra számíthatunk. A hidegfront napközben éri el hazánkat, a déli megyék fölött várhatóan hullámot vet, így főként az ország déli felén kiadós (10-20 mm) csapadék is hullhat. Északabbra kevesebb csapadékra van kilátás, ugyanakkor délnyugaton egy-egy zivatar sem zárható ki.

A front érkeztével az északnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon kísérhetik viharos lökések. Az ezt követő időszakban is marad a rendkívül változékony időjárás, szinte minden nap elér majd bennünket egy-egy front, így a hét nagy részében változékony, szeles, hidegebb és gyakran csapadékos időre készülhetünk. A csapadék elsősorban hegységeinkben a sielők örömére egyre inkább formájában hullhat. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |