illusztráció illusztráció

Jönnek a Perseidák!

Péntekről szombatra virradó éjszak, éppen telehold mellett érkezik a Perseidák maximuma, érdemes lesz az eget kémlelni.

illusztrációPéntekről szombatra virradó éjszaka ismét Perseida maximum lesz, ám idén a telehold fénye nagyban nehezítheti a hullócsillagok megfigyelését - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán.

Az idén sajnos nincs szerencsénk a legismertebb meteorrajjal, ugyanis a Perseidák maximuma pontosan a telehold napjára esik, így a fényesen világító égi kísérőnk a meteorok nagy részét letörli majd az égről. Csak a fényesebb rajtagok lesznek láthatók, amiből szerencsére Perseidák idején elég sok van, így mindenképpen érdemes pár órát az ég alatt tölteni, különösen a hajnali, esetünkben a szombat, és esetleg a vasárnap hajnali órákban. Élő közvetítés itt!

A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida meteorokat, természetesen ekkor még kis számban. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 12-13-a tájékán szoktunk áthaladni.

illusztráció

 A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket - tájékoztat az MCSE.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra. De sose a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk; este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről fognak érkezni a perseida meteorok, amelyik más irányból jön, az másik rajhoz tartozik.

A cikkben Jónás Károly két tavalyi felvétele látható, az előző évi Perseida maximum idejéről, köszönjük!

Forrás: MCSE

Borítókép: Jónás Károly

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés