illusztráció illusztráció

Jubileum a világűrben

Az elmúlt 18 év alatt több mint 100000 alkalommal kerülte meg Földünket a Hubble-űrteleszkóp, emiatt újabb látványos felvételt hoztak nyilvánosságra.

A Hubble-űrteleszkóp (HST) 18 éves pályafutása alatt több mint 100 ezer alkalommal kerülte meg bolygónkat. Ebből az alkalomból egy újabb remek felvételét hozták nyilvánosságra, amely a 170 ezer fényévre lévő Nagy Magellán-felhőben, egész pontosan a Tarantula-ködben lévő csillagkeletkezési régiót mutatja.

A képen a ködösséget és a benne születő csillagokat láthatjuk egy 150 ívmásodperc átmérőjű égterületen, amely a valóságban közel 100 fényéves méretnek felel meg. Ez a ködösség peremvidéke, ahol már hatalmas üregek is megfigyelhetőek a gázanyagban.

A poranyagban és gázban található sűrűbb tartományok hatalmas ún. filamenteket (hosszúkás, szálas szerkezeteket) és csomókat alkotnak, amelyeket a már feltehetőleg kialakult, esetleg szupernóvaként fel is robbant csillagok csillagszelei, anyagáramlásai hoztak létre.

A NASA tavaly az űrteleszkóp élettartamát egészen 2013-ig, a következő generációs űrtávcső (James Webb Ûrteleszkóp) üzembe helyezéséig próbálják meghosszabbítani. A javítással kapcsolatban létrehozott SM-4 küldetés a jelenlegi tervek szerint 2008. október 8-án kezdődik, és az Atlantis űrrepülőgép segítségével fogják végrehajtani. A Columbia 2003-as tragédiája óta ez lesz az első küldetés, amelynek során nem a Nemzetközi Ûrállomás lesz a célpont; nem csoda, hogy a NASA ezért rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül.

Forrás: NASA, [origo]
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés