Kánikula, sok napsütés

Cséki Gergő | 2013. augusztus 15. 12:50 | Frissítve:

Az előttünk álló hosszú hétvégén igazi nyári meleg időben lesz részünk, majd augusztus 20-án hidegfront érkezhet.

Közeledik augusztus 20-a, valamint az idei esztendő egyetlen 4 napos hosszú hétvégéje, így egyre többekben merül fel a kérdés, vajon milyen időre számíthatunk ebben az időszakban?

A szerdán átvonult hidegfront mögött térségünkben egyre inkább egy magasnyomású légköri képződmény, illetve a benne uralkodó leszálló, felhőoszlató légmozgások határozzák meg az időjárásunkat, így a következő napokban, a hosszú hétvégén igazi nyárias időben bízhatunk, napról-napra melegszik a levegő, ismét kánikula köszönt be.

Főként pénteken és szombaton hajnalban még meglehetősen felfrissül a levegő, majd fokozatosan egyre enyhébbek lesznek az éjszakák. E két napon azonban még a fölénk áramló rendkívül száraz levegőben a legalacsonyabb hőmérséklet elsősorban a Dunántúli-középhegység, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati völgyeiben több helyen 10 fok alatt alakulhat, mint ahogy az csütörtök hajnalban is tapasztalható volt: Bajnán 5,5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála

Pénteken kellemes, napos időben lesz részünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte eléri a 27-31 fokot, majd szombaton ismét szinte zavartalan lesz a napsütés, ekkorra hazánk nagy részén már kevéssel 30 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Vasárnap és hétfőn egy északnyugat felől térségünket fokozatosan megközelítő hidegfront előtt tovább melegszik a levegő, igazi kánikulában lesz részünk, a legtöbb helyen megközelíti, főként hétfőn helyenként kevéssel meg is haladja majd a 35 fokot.

Igazi strandidőben lesz tehát részünk, azonban a tiszta, napos időben meglehetősen erős lesz az UV-sugárzás, ha tehetjük, 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékba, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, illetve igyunk elegendő mennyiségű folyadékot, azonban kerüljük a cukros, illetve magas koffeintartalmú italokat.

Augusztus 20-ára, állami ünnepünkre a legfrissebb számítások szerint északnyugat felől gyenge hidegfront érkezhet, mely elsősorban a Dunántúlon okozhat szélerősödést és helyenként záporokat, zivatarokat. Főként nyugaton, északnyugaton mintegy 5-7 fokkal visszaesik a hőmérséklet, hazánk keleti kétharmadán azonban tovább folytatódik a kánikula.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képekért köszönet illeti Biborka68 nevű felhasználónkat, valamint Rippel Eriket és Pócsai Sándort!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • @hovatartok: Bölcs mester! Hol találom előrejelzéseidet és tanulmányaidat?

 • inkább: kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, mint képességgel! Elírtam ezt, a többi stimmel.

 • crystalsky: csak ezt nem érted? Pedig ez csak a jéghegy csúcsa...
  peater2: én sem vagyok meteorológus, mégis sajnos most meg tudom mondani, hogy jövőre is ilyen csapadékmentes nyár lesz, mint amilyen tavaly volt és az idén van, és az utána következő években lesz, pedig nincs komoly szakmai tudásom, csak megfigyelek, következtetek, eredménnyel! Kevesen élnek ezzel a képességgel sajna.
  :)

 • Segítünk! Ha megcsapja a villám, csapjon vissza! :D Ez az egy jött csak xd

 • to crystalsky: ó baszki el is felejtettem... jórészt import ország lévén a csapadékot is hajra kenhetjük, élelmiszer ármozgás terén...

 • Még élvezhetjük a nyarat. Ez a hidegfront nem ösz. Majd szeptember 21. után. Nagyobb volt a hir, mint a front ereje. (a média ujjabb túlzása). +30 Celsius fok körüli idö lesz.

 • Én109HA049 hozzászólásával értek egyet: ne etessétek a trollt :)

 • Akkor se essen az eső. Nem a földből élek ez tény, de nem is ez a lényeg hanem, hogy ne essen az eső.:D

 • Az időjóslás olyan,mint a foci,mindenki ért hozzá .Valaki egyszer nyilatkozott és azt mondta,hogy Ö az esernyőt akkor visszi magával, amikor Aigner Szilárd nem javasolja.

 • to SchumiBácsi: Ha van elegendő csapadék akkor is drága az élelmiszer. Ez egy ilyen ország. Sebaj majd jön az SMS a Belügyből: Segítünk! Maradjon otthon küldjük az esőt! /Hirtelen nem találtam jobb szöveget de te biztos kitalász valami funny mondatot:)/

 • to crystalsky: Azért nincs víztározó mert az EuroJunk nem képes távlatokban gondolkodni, tehát amikor voltak 2010-ben a nagy esőzések, rögtön leálltak a kutatások a tározókkal kapcsolatban. Mire újraindulnának addigra egyszer csak beesőzik... Izrael az meg Izrael, ott aztán van öntözési technika. Mellesleg nem szarral dobálóznak, és nem 50évig fognak szarakodni a földközi tengeri gázzal sem, lefúrnak azt már jön is a nektár, itt még 2050-ben is próbafúrások lesznek max...

 • to skyboy: Nem kell az eső, de utána ne csodálkozz ha kassza fele élelmiszerre megy el, mert drágább lesz minden.

 • 3 különböző időjárási honlap 3 különböző előrejelzést tett közzé. Kíváncsi vagyok mi lesz. Sajnos sok esőt senki nem jósolt, eltűntek a növények a kertből. föld, és kiégett tarló :(.. Valaki járja el azt az esőtáncot!

 • bogyoka100: egyáltalán nem lehet hibáztatni azért amit írsz, illetve állítasz, egyszerűen borzasztóan tájékozatlan vagy. Ilyen alapon ha pl. hetente egyszer frissülne az előrejelzés, az sem lenne megfelelő neked. Hallottál már róla, hogy némely modell 3 óránként is tud frissülni, mégsem érdemes minden futását figyelembe venni azonos fajsúllyal? Az előrejelzés soha sem azt jelenti, hogy BE FOG KÖVETKEZNI valami, hanem azt, hogy nagy az esély rá. Ezt az esélyt azokból a bizonytalanságokból következteti ki az előrejelző, amik rendelkezésére állnak. Utólag már - mindenkivel együtt - ő is sokkal okosabbnak tűnik, mint akkor, amikor az előrejelzést meg kellett írni. Próbáld ki te is! Erre remek hely a MeteoSarok c. topic. ;)

 • Napi 2x változik az előrejelzés,mire jó ez???Inkább csak 1x frissítsétek naponta,tök úgy jön le mint ha ti is csal találgatnátok,ennyire gyorsan nem változnak a dolgok szerintem :)

 • Tegnap még úgy szólt az előrejelzés hogy a hidegfront után 30fok alatt maradnak a maximumok, ma meg már... :/

 • @peater2: Én csak azt nem értem, hogy miért nem lehet hatalmas víztározókat létesíteni és bennük tárolni a csapadékot egy-egy esős időszak után? Nézd meg Izraelt. A kevesebb csapadék és nagyobb forróság ellenére bőséges terméseket produkálnak sőt még exportra is jut.

 • Úgy látom lehet kezdeni vándorolni észak felé!ott legalább valamivel kedvezöbb lett a klima

 • Nézzétek csak a tegnap esti hozzászolásom pár sorral lejjebb!! És tényleg úgy van lehülésnek és esőnek nyoma sincs. És nem vagyok meteorológus!!:D

 • Eddig ilyen hőséget nem is jósoltatok jövőhétre.Még 2 napja 28-29-et írtatok,nem 33-34-et,sőt mostmár egy szem esőre sincs kilátás.

 • crystalsky!
  Mondjuk az őszi vetésnek sem ártana némi eső ám. Mivel a föld egy jó 50cm-ig csont száraz, így nehéz lesz megművelni a földet, hogy az őszi vetés beleférjen. De a csapadékk másra is jó lenne!

 • Andris85r, ekerekes! "do not feed the troll"! ;-)

 • Kezdődik a tili-toli, hogy mikor érkezhet meg a hidegfront? megint már 1 nappal tolódik kifelé. A végére már eső sem igazán lesz belőle.

 • @tomjoe1978, : én nem 20-át írtam pontosan, hanem ezt "kb Aug 20 körüli hidegfrontig tart" ez kb aug vége szept eleje, sokszor pont aug 20 és azt írtam, hogy vége van a nyárnak, nem azt hogy hideg van... szept közepétől általában már fázni lehet kicsit, utána szerencsés esetben bejön az indián nyár még egy kicsit, de hajnalra akkor is már csak kb 5-10°C van ...

 • Nem véletlen hívják a METEOROLÓGIAI évszakokat úgy ahogy.

 • Tudom hogy Pesten is kevés a csapadék.Mivel nagyrészt ott is vagyok.A legtöbb csapadékot mindig Sopron kapja.De kegyetlen ez a szárazság.Ma fünyíróztam és rengeteg por az arcomba jött annyira kivan száradva a föld.Nem szólva az ökölnyi repedésekröl.Katasztrófa!20.-ai hidegfront sem fog itt okozni semmit.Elátkozott földön élek!

 • skyboy: ugye nem írtad komolyan, hogy minek az eső? Ember, a földek, növények ki vannak száradva!! Te is eszel gondolom, na annak a zöldségnek, gyünölcsnek nagyon fontos az eső, különben aszaltat ehetesz. Még a városban is kell az eső, mert elmossa a port, lehűti kicsit a házakat, utcákat, járműveket. És a városban is van valamennyi növényzet, azoknak is kell.
  Jó lenne néha gondolkodni mielőtt ír valaki.
  Nyugodtan eshetne minden éjjel, aztán nappal legyen jó idő. Ez mindnekinek jó lenne, csak sajna nem kívánság műsor!

 • skyboy: Ha Te is földből élnél nem mondanád ezt. Mint ahogy most sem mondod azt, hogy bárcsak csóró lennék és ne lenne állásom... nyáron nem baj, ha meleg van (kivéve a kánikulát, mert azt nem bírom), de az esőre igenis szükség van. Most is, meg majd szeptemberben is. Minden hónapban meg van a maga értelme, hogy épp miért van rá szükség.

 • @skyboy: Oszt má' minek essen az eső szeptemberbe'?

 • Kell a fenének az eső! Augusztus van, legyen meleg vagy kánikula. Az eső meg várhat szeptemberig!

 • Én meg már végre nem kánikulát, hanem kirándulóidőt akarok! Azért van a kettő között különbség! És az eső is kellene nagyon.

 • Augusztus 20. Nem törvényszerü hogy vége a nyárnak. Mert sokan visszatérnek a szabadságról, és szeptember elején kezdödik az iskola. Szeptember meleg hónap, nem öszi zimankó. +25, +30 Celsius fok nem szokatlan ilyenkor szeptemberben. Az emberek szteretopiákban, berögzödésekben élnek. (sok az agymosott).

 • Augustus 20 egy datum, mikor màr kopogtat az õsz . Neha tovabb tart a near, de azert a csillagaszati õsz bekovetkezesevel màr reg az õsz em vagyunk

 • Augusztus 20-ig nyár? A legnagyobb elmebaj amit valaha halottam. Az emberi hülyeség az végtelen. Ne az emberek határozzák meg hogy milyen évszak van. Az isten állatkertje milyen nagy...

 • Annyira hiányérzetem van, hogy nincsenek zivatarok, hogy azt nem lehet kifejezni.

 • A naptáras témához : mostanában általában NYÁRI ÉVSZAK május közepétől kb Aug 20 körüli hidegfrontig tart, onnantól ŐSZ van kb szeptember végéig, aztán jön a SEMMILYEN ÉVSZAK egészen az első nagyobb hóig, a TÉL álalában egyetlen hónapra korlátozódik : január. Február végén már indul a TAVASZ, atán jön az úgynevezett RAVASZ ÉVSZAK májusig , utána pedig ismét a nyár ... :)

 • milyen idő lesz a Balcsin 20.-án koradélután ?! ha esetleg valaki lefuttatná a kedvemért :), esőileg érdekel a dolog.

 • Nem értem sokan mit nyavalyognak ennyire a szárazság miatt..Jó bevallom én is hogy locsolni kell, meg száraz a föld, DE régen is voltak ilyen időszakok, sőt még sokkal rosszabbak is, és lám még mindég nem halt ki az emberisége, és ha ránéztek a fáklyára látni rajta hogy ennek a száraz időszaknak akár vége is lehet..

 • dörmi, ne legyen olyan vihar, amit átéltél. Gabor 1963, a főváros déli végén, most szerdán, 2 hónap után "vizes" lett az aszfalt. Itt sem esik, az ég vizét kilocsolom, az ég villanyát elklímázom. Remek...

 • kiváncsi leszek azon a napon este olyan 9-10 körül lesz-e olyan vihar mint 2006-ban amit én is átéltem mert szörnyű volt

 • kánikula,sok napsütés...ki gondolta volna

 • Földünk mióta tartja a meteorológiai nyarat? Amióta kitalálta az ember, hozzá(nk) idomult? :-)

 • Minden 3. hónap 1-én kezdödö évszakok:naptár emberek elmebeteg kerekitése. Nincsen 1-én igazi évszakváltás. A csillagászati évszakok az igaziak

 • A meteorológiai nyár szeptember 1-ig tart, nem 21-ig.21-ig a csillagászati nyárnak van vége..

 • A NYÁR szeptember 21-ig tart hivatalosan (és időjárásilag is)! Hülyeség búcsúztatni augusztus 20 után a nyarat! Mert ritkább a kánikula, azért még nem lehet ősznek nevezni! Éljen nyár!!!!

 • Alfölddel kapcsolatban az a szomorú, hogy gyakorlatilag 2 nagyobb folyó megy át rajta, és tárolókapacitás smafu. Pedig kit érdekelne akár egy egész nyáron át tartó aszály, ha a milliárdnyi köbméter tározókból öntöznénk ahogy jólesik.

 • Ja
  Az Alföldön alig esett valami. Annál kevesebb csak Bp. környékén, Debrecen és a Balaton környékén esett.

  http://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/csapadek/

 • A népi megfigyelések szerint a Szent István-napi vihar utál már nem jellemző igazán nyárias idő. Csak a tűzijátékra ne csapjon le megint a vihar!

 • Az Alföldön már lassan agavét kellene termeszteni, legalább lenne még egy tequila nagyhatalom Mexikó mellett. Szomorú :(

 • itt két hónapja nem igazán volt csapadék.És megint jön a meleg.Sivatagosodunk!

 • miért érzem úgy hogy ebben az évben itt az alföldön nem igazán várható csapadék?Max decemberben kevés esö.Ami eddig volt hidegfront semmit nem okozott itt csak szelet ami még jobban kiszárította a csontszáraz földet.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak