Kánikula, sok napsütés

| 2013. augusztus 15. 12:50 | Frissítve:
Az előttünk álló hosszú hétvégén igazi nyári meleg időben lesz részünk, majd augusztus 20-án hidegfront érkezhet.

Közeledik augusztus 20-a, valamint az idei esztendő egyetlen 4 napos hosszú hétvégéje, így egyre többekben merül fel a kérdés, vajon milyen időre számíthatunk ebben az időszakban?

A szerdán átvonult hidegfront mögött térségünkben egyre inkább egy magasnyomású légköri képződmény, illetve a benne uralkodó leszálló, felhőoszlató légmozgások határozzák meg az időjárásunkat, így a következő napokban, a hosszú hétvégén igazi nyárias időben bízhatunk, napról-napra melegszik a levegő, ismét kánikula köszönt be.

Főként pénteken és szombaton hajnalban még meglehetősen felfrissül a levegő, majd fokozatosan egyre enyhébbek lesznek az éjszakák. E két napon azonban még a fölénk áramló rendkívül száraz levegőben a legalacsonyabb hőmérséklet elsősorban a Dunántúli-középhegység, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati völgyeiben több helyen 10 fok alatt alakulhat, mint ahogy az csütörtök hajnalban is tapasztalható volt: Bajnán 5,5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála

Pénteken kellemes, napos időben lesz részünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte eléri a 27-31 fokot, majd szombaton ismét szinte zavartalan lesz a napsütés, ekkorra hazánk nagy részén már kevéssel 30 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Vasárnap és hétfőn egy északnyugat felől térségünket fokozatosan megközelítő hidegfront előtt tovább melegszik a levegő, igazi kánikulában lesz részünk, a legtöbb helyen megközelíti, főként hétfőn helyenként kevéssel meg is haladja majd a 35 fokot.

Igazi strandidőben lesz tehát részünk, azonban a tiszta, napos időben meglehetősen erős lesz az UV-sugárzás, ha tehetjük, 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékba, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, illetve igyunk elegendő mennyiségű folyadékot, azonban kerüljük a cukros, illetve magas koffeintartalmú italokat.

Augusztus 20-ára, állami ünnepünkre a legfrissebb számítások szerint északnyugat felől gyenge hidegfront érkezhet, mely elsősorban a Dunántúlon okozhat szélerősödést és helyenként záporokat, zivatarokat. Főként nyugaton, északnyugaton mintegy 5-7 fokkal visszaesik a hőmérséklet, hazánk keleti kétharmadán azonban tovább folytatódik a kánikula.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képekért köszönet illeti Biborka68 nevű felhasználónkat, valamint Rippel Eriket és Pócsai Sándort!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |