illusztráció illusztráció

Karácsonykor helyenként havazás

Az idő előrehaladtával egyre bizonyosabbá vált, hogy a Szentestén csak az ország egyes tájain számíthatunk hóra.

Korábbi cikkeinkben már szót ejtettünk a Karácsony idõjárásárról, azonban ez idáig bizonytalanság volt a modellekben. A mai napra azonban egyre jobban körvonalazódik az ünnepek idõjárása.

Ezek alapján szerdán pár órás napsütés délkeleten várható, de délutánra ott is a felhõk kerülnek túlsúlyba. Az ország nagy részén többnyire erõsen felhõs vagy borult lesz az égbolt. Csapadékra a Dunántúlon a késõ délutáni óráktól lehet készülni. Eleinte inkább csak északnyugaton és nyugaton, majd egyre többfelé lesz esõ, havas esõ a keletibb területeken és a hegyekben inkább havazás. Szenteste fõleg a Dunántúl keleti felében – Barcs-Mosonmagyaróvártól keletre – és a Duna vonalában várható csapadék, mely síkvidéken elõreláthatóan jellemzõen esõ formájában ér földet, azonban 500 m felett és a keletibb tájakon már inkább hó valószínû. A pozitív hõmérsékletek véget síkvidéken lepel-2 cm hó hullhat, magasabban azonban – a Pilisben és a Bakonyban – akár 5 cm hóréteget is mérhetünk majd.
Fehér Karácsony tehát az ország kis részén várható csupán.

Csütörtökön reggelre csökken a csapadékhajlam, gyenge havas esõ már nyugaton fordulhat elõ. Napközben északkelet felõl lassan felszakadozik a felhõzet és nyugodt, egyre naposabb idõre lehet számítani. A mérsékelt északkeleti szélben a reggeli +1, -7 °C-ról általában 0, +2 °C-ig melegszik a levegõ.

Pénteken, Karácsony második napján eleinte még többfelé lesz erõsen felhõs az égbolt, de csak néhol lehet kisebb hószállingózás, számottevõ mennyiségû csapadék nem lesz. Délután már szép napos idõ várható. Az igen hideg hajnalt követõen nappal sem lesz több +1 °C-nál.

Friss idõjárás-elõrejelzésünket itt olvashatják el. A hótérképünk pedig az aktuális hóhelyzetrõl ad tájékoztatást.

Karácsonyi és havas képeiket szívesen fogadjuk a képtárunkba.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés