Kelet felől támad a tél

| 2018. január 12. 12:48 | Frissítve:
Kelet felől érkező hideg, száraz levegő hozza vissza a telet. Visszatér a fagyos időjárás, vasárnap délelőttig többfelé havazhat.

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű hideg levegő halmozódot fel a Kelet-európai-síkság felett. Ennek hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hidegbetörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a "pajzson" és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki. 


A Kárpát-medencét körülölelő fagyos levegő és annak jellegzetes betörési pontjai. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet

Szombaton ezek a jellegzetes szélviszonyok határozták meg időjárásunkat. Időjárási front nincs a térségünkben, ennek ellenére a medence belsejében találkozó szelek által létrehozott, úgynevezett összeáramlási zónák mentén többfelé számíthattunk és számíthatunk csapadékra. Ez a csapadék havas eső, havazás formájában hullt és hullik le. A Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár

2-4 centiméter vastagságú hóréteg

is kialakulhat. Az északi, északkeleti országrészben kellett szeles időre készülni, mely kifújta az itt felhalmozódott nedvességet, így napközben többfelé felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap. A délutáni órákban már téliesnek mondható, -1 és +5 fok közötti csúcsértékeket mérhettünk.

Csípős reggelek, fagyos nappalok

Vasárnap fagyos reggelre ébredhetünk. A legalacsonyabb értékeket északon, északkeleten mérhetjük, ahol -5, -6, a fagyzugos helyeken akár -7, -8 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de az ország többi részén is 0, -3 fokot mutathatnak a hőmérők. A délelőtt folyamán főként a Dunántúlon kell további kisebb havazásra, hószállingózásra számítani. Másutt többnyire felhős, északon, északkeleten viszont napos idő ígérkezik. A keleti, északkeleti szél a Dunántúlon többfelé megélénkülhet. Hideg lesz a délután is, fagypont körüli maximumok várhatóak.

Szebellédi Tündi fotója, köszönjük!

Hétfőn is folytatódik a fagyos, téli idő. Kitisztul felettünk az ég és legyengül a légmozgás, emiatt hajnalban nagy területen kell erős fagyokra számítani, a Dunántúlon és délkeleten helyenként ködfoltok is megjelenhetnek. -4, -12 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet, északon lesz a leghidegebb a reggel. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetünk -2, +2 fokos maximumokkal. 

Kedden a délnyugati tájak kivételével továbbra is hideg, ugyanakkor sokfelé csapadékos, szeles időre van kilátás.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomonkövethetik ITT.

Borítókép: Jotti


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |