Kételkedő professzorok

| 2008. szeptember 12. 2:14 | Frissítve:
Amerikai tudósok szerint lezárult az utóbbi 30 évben megfigyelt globális felmelegedés. Lehűlés következne?
Don J. Easterbrook, a Nyugat-Washingtonu Egyetem nyugalmazott professzora igen bátor kijelentést tett: szerinte ugyanis – annak ellenére, hogy még az IPCC – jelentésekben is csak becsléseket olvashatunk erről – az utóbbi 30 évben megfigyelt felmelegedés végleg lezárult.

2008 első 6 hónapja ugyanis az utóbbi 5 év leghűvösebb féléve volt, s a professzor szerint az év második fele is hidegebb lesz, mint az elmúlt évek hasonló időszakai. Ezen túllépve Easterbrook jóslata alapján 2065 és 2100 között a Föld több pontján csökkenni fog a hőmérséklet, és a század végén a jelenleginél alig 1 fokkal hűvösebb lesz az időjárás.

Brit adatok szerint az idei első félévi középhőmérséklet 0,28 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti évek átlagát, ami 2000 óta a leghűvösebb időszakot jelzi. Omar Baddour, a Meteorológiai Világszervezet szakértője megerősítette továbbá, hogy az év második 6 hónapja a La Nina hűtő hatása miatt hűvösebb lesz, mint korábban.

A kételkedők csapatához tartozik Robert Giegengack, a Pennsylvaniai Egyetem professzora is, aki elmondta, hogy az elmúlt egymilliárd évnek csak 5%-ban volt olyan hideg a Földön, hogy a pólusokon tartós jég maradhatott fenn. Hozzátette továbbá azt is, hogy a bolygó történetének nagy részében a hőmérséklet melegebb volt, mint az utóbbi 200 évben.

Forrás: MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |