Kezdődik a hurrikánszezon

| 2010. augusztus 22. 11:58 | Frissítve:
Az Atlanti-óceánon ezekben az órákban fejlődik az idei szezon első nagy vihara.

Az Egyesült Államokban működő Nemzeti Óceán és Légkörügyi Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint a következő napokban a most a Zöld-foki-szigetektől 935 kilométerre elhelyezkedő légörvény jelenleg 15 kilométer per órás sebességgel mozog nyugati-északnyugati irányba, a Karib-tenger felé és már akár a hétfő nap folyamán hurrikáná fejlődhet.

Az előrejelzés szerint a vihar óráról-órára erősödni fog azonban egyelőre szárazföldi, lakott területet nem veszélyeztet. Az előrejelzés bizonytalansága azonban meglehetősen nagy, nagyobb mértékben is változhat a vihar haladási iránya, így a jövő hét második felében nem kizárt, hogy eléri a Karib-tenger szigeteit, így akár Haitit is.

A trópusi ciklonok rendre az 5. és 20. szélességi kör között (az Egyenlítő közelében a Coriolis-erő nagyon gyenge, így itt nem is indulhat meg a ciklonáris mozgás) képződnek. Keletkezésükhöz óriási méretű meleg vízfelület szükséges, amely felett megindulnak a ciklon keletkezéséhez szükséges áramlatok. A kialakult légköri képződményt csak trópusi viharnak nevezzük ameddig a szél maximum a 120 km/h-át éri el benne. Ettől kezdve a szakemberek hivatalosan regisztrálják, elnevezik és mozgását folyamatosan nyomon követik. A ciklon középpontjában található a legkisebb légnyomás, itt kialakul egy lefelé mozgó áramlás, itt felhők nem találhatók. Ezt a részt szoktuk a ciklon szemének nevezni, ennek mérete mindössze 15–40 km.

Forrás: nhc.noaa.gov


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |