illusztráció illusztráció

Kikelt az első gólya Ostffyasszonyfán

Kameránk előtt bújt ki a tojásból délelőtt az első kisgólya.

Szorgosan rendezgette fészkét reggel az ostffyasszonyfai gólyapár, ami úgy tűnik, nem volt véletlen, hiszen délelőtt kikelt az első gólyafióka a hat tojásból.

illusztráció
Az első gólyafióka kikelt kameránk előtt | Üzemeltető: Kattints és imádkozz!

Kora reggeltől hordták a fűcsomókat a fészekbe, majd kora délelőtt 9 és negyed 10 között láthatjuk a kamerán, hogy egy tojás már feltört.

[
]
Ostffyasszonyfai kameránk gyorsított felvétele az első kisgólyával

A fehér gólya (Ciconia ciconia) a madarak világának egyik legikonikusabb tagja, egyike a szerte a világon élő 19 gólyafajtának. Könnyű azonosítani fehér, fekete tollazata, hosszú, kecses, piros lába és csőre révén, amely nagyban segíti a különféle vízi élőlények, köztük halak, békák és rovarok vadászatában. 

A gólyák vándormadarak, amelyek évente hosszú utat tesznek meg. A legtöbb gólyafaj Afrika és Dél-Ázsia melegebb területeire vonul télen. Az Afrikába tartó utazásuk során a gólyák rendszerint kikerülik a Földközi-tengert, mert a széles vízfelület felett hiányoznak a termikus feláramlások, amelyek segítenék őket az energiahatékony repülésben.

A gólyák szimbolikus jelentése is figyelemre méltó. Magyarországon a fehér gólya jó szerencsét és bőséget szimbolizál, gyakran szerepelnek a népművészetben és a mítoszokban. Talán a legismertebb példa erre a nyugati kultúrában a gólyák hírneve, miszerint ők hozzák a csecsemőket. Ez a hiedelem számos gyermekkönyvben és rajzfilmben szerepel.

Őket tanulmányozva sokat megtudhatunk a természet csodáiról, a vándormadarak viselkedéséről és a madarak és emberek közötti különleges kapcsolatról. Védelmük és megőrzésük tehát nem csak ökológiai, hanem kulturális szempontból is fontos.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés