Kipusztuló kétéltűek

| 2008. szeptember 27. 14:28 | Frissítve:
Brit zoológusok legújabb kutatásai alapján az enyhébb telek hatására a század közepére Európában kipusztul a békák több, mint fele. A legnagyobb veszélyt élőhelyük elvesztése jelenti.
Brit zoológusok legújabb kutatásai alapján a század közepére Európában kipusztul a békák több, mint fele.

A Londoni Zoológiai Társaság szerint ugyanis már ma is megfigyelhető, hogy Dél-Angliában az enyhébb telek megzavarják a varangyok téli álmát, ennek következtében az állatok túl sokat élnek fel energiatartalékukból. Emiatt a kétéltűek teljesen legyengülve kezdik a tavaszt, a nőstény varangyok körében pedig egyértelműen csökkent a túlélési arány.

A kétéltűek számára az első számú veszélyt továbbra is az élőhelyük elvesztése jelenti, ezt követi a sorban a környezetszennyezés és az új fajok megjelenése.

Európában a több mint 80 kétéltű faj többsége a Földközi-tenger medencéjében él . A felmelegedés miatt ezek közül sok rekedhet majd szigeteken és félszigeteken, ahonnan nem tud majd a változó éghajlat elől a megfelelő vidékekre elvándorolni. A szigeteken rekedő állatok nem lesznek képesek kellően gyorsan alkalmazkodni az új éghajlati viszonyokhoz.

A brit zoológusok szerint világszerte állatkertekben kellene tenyészteni azokat a fajokat, amelyeket legjobban veszélyeztet a klímaváltozás.

Forrás: FH

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |