Kizöldül az Antarktisz

Ivády Anett | 2011. április 5. 13:41 | Frissítve:

Az elmúlt évtizedekben nagy területen jelent meg zöld növényzet a Déli-sarkon.

Az Antarktiszon uralkodó zord éghajlat miatt csupán kétféle lágyszárú virágzó növény terem meg, ezek közül az egyik az éghajlatváltozás hatásra egyre nagyobb területet hódít meg.

Ausztrál és brit kutatók hozták nyilvánosságra azokat a kutatási eredményeket, melyek szerint az antarktiszi sédbúza (a baloldali képen) az elmúlt 50 évben jelentősen elszaporodott, ennek köszönhetően pedig mind nagyobb terület borul zöldbe a melegebb évszakban a déli póluson. Nyaranta a kis szigeteken ott is találkozhatunk zöld növényekkel a mohákon kívül (a másik virág a felemásvirágú szegfű - a jobb oldali képen, lejjebb), melyek némi színt visznek a kietlen havas, fehér táj látképébe. A kutatás eredménye alapvetően azonban inkább borúlátó: az egyre hosszabb és melegebb sarkvidéki nyarak ugyanis (melyek e növény terjeszkedését okozzák) a globális felmelegedés következményei. 

A jelenség magyarázata, hogy a klímaváltozás miatt a talaj felmelegedése közben nitrogén szabadul fel, amely jó tápanyag a sédbúza számára, így a fejlődésében, szaporodásában a sédbúza azt nagyobb intenzitással tudja hasznosítani -  ismertette Paul Hill professzor, a walesi Bangor Egyetem tudósa.

Forrás: zoldter.hu, nature.com, index.hu
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • UAH hőmérsékleti eltérések (°C):
  év-hónap: globális; északi félgömb; déli félgömb; trópusi övezet
  2011-01: -0.010 -0.055 0.036 -0.372
  2011-02: -0.020 -0.042 0.002 -0.348
  2011-03: -0.099 -0.073 -0.126 -0.345

 • Még annyit : az olyan kibocsátásokat, amik bizonyíthatóan károsak az ózonra, a légkörre, az emberi szférára (szmog), azokat valóban igyekeznünk kell csökkenteni, de nem túlozható el ezek globális felmelegedést befolyásoló jelentősége. A CO2 kvóták bevezetése helyett miért nem adnak inkább kedvezményeket, a zöld energiát használóknak? Kedves kormányoknak költői kérdés : most mi a cél, megadóztatni a kibocsátást, vagy inkább csökkenteni pl. zöld beruházásokkal?
  A rendőr sem a zebránál méri a sebességet, ahol hasznosabb lenne, hanem a lakott terület táblánál, mert ott szinte mindenkit belefut a radarba. Ugyan miért?
  A környezetvédelmi beruházások pl. hőszigetelés vajon miért nem ÁFA-mentesek....és sorolhatnám a lehúzásokat, szabályokat, rendeleteket, amelyek fő célja: bevétel, bevétel, bevétel :)

 • Azokkal értek egyet, akik nem kizárólag az emberiség ipari tevékenységét okolják a felmelegedésért (bár rövid távon valószinüleg még számokkal is igazolható egy kis összefüggés).
  A föld őstörténetében inkább melegebb klíma volt. Gondoljunk a hatalmas mérető növényekre és állatokra. Nyilvánvalóan élénk vegetáció volt - szükségszerűen nem lehetett hideg. Az erdők időnként égtek maguktól (nem volt tűzoltóság, olyankor leégett egy országnyi erdő két nap alatt), a tűzhányók is aktívabbak lehettek, tehát volt légköri "szennyezés", nem is kevés. Aztán ne feledkezzünk meg a csillagunk energiasugárzásának ciklikusságáról sem , de ezek a ciklusok sincsenek kőbe vésve, azaz változnak, illetve több féle tevékenységi görbe "ül egymáson". A tudomány egy 10 méteres idősáv utolsó századmillimétereit tudja csak mérni, amiből nem lehet még semmilyen hosszú távú szabályosságot találni.

  Hogy éppen a jégkorszak végét éljük-e át és most lesz ismét "normális" vagy most lesz melegebb, mint a "normális" az lényegtelen. Mi alapján állíthatjuk, hogy mi a normális ?

  Tény: felmelegedés van, ezt igazolja, hogy kizöldül az Antarktisz :)

  A világűrből érkező, vagy a föld belsejében működő energiák (most pl sok lett a földrengés is !) vagy akár a légköri :) energiák nagyságrendekkel nagyobbak, mint, amit ember képes kelteni. Pár fokkal melegebbre kell készülnünk a következő évszázadokban, ebben az előnyöket kell keresni és alkalmazkodni.

 • Wegman tanulj meg olvasni végig..ne csak kiragadni.
  A dolog interpretálásában a mértékkel van problémám és azzal amiről valójában szól (pénz, álkutatások, áleredmények, meghamisított grafikonok,olvashattuk az előző év végén az IPCC valós ügyeit!).

 • wegman mintha blue34 is azt állította volna, amire azt mondod, h tagadja. Csak a mértékelle nem értünk egyet. Tény, h igen komoly jégpáncél volt a Földön. Ezt nem az ember olvasztotta fel. Max az utóbbi pár 100 évben besegített, de ettől még nem kéne az egészet magunkra fogni. Illetve -tessék tudományos fórumokon utána olvasni- egyszer megint jöhet a jégkorszak. Akkor hogy is van ez? :) Ahogy évente van 4 évszakunk (és van hőség+fagy) úgy a Földnek is vannak periódusai.

 • Mindennek oka van ennek a világnak is vége egyszer. Lehet nem mi emberiség, döntünk e világ sorsáról de, javíthatjuk az életminőségünket azzal, ha odafigyelünk pár dologra, de ezeket már leírtam az előző hozzászólásaimban. nem csak nekünk kis embereknek kéne, lépjünk!!!!

 • Még hogy az emberiségnek nincs köze hozzá pff

 • blue34: Gondolkodni, neked is azt kéne mielőtt hülyeségeket beszélsz

 • Hát igen, a globális felmelegedés ha jól tudom az akkori földet körülvevő Metán buroknak volt köszönhető ami védte is a földet egyben a kihűléstől. A tengerben egy olyan mikroorganizmus fejlődött ki az evolúció során, amely már különbözött a tengerben élő többi mikroorganizmustól. Ez már képes volt fénnyel érintkezve a fotoszintézisre, ezáltal amikor már nagyobb mértékben elszaporodott, elkezdett jelentős mértékben Oxigént termelni és ez ugyebár kijutott a föld légterébe és "felhalmozódott!" Köztudott, hogy a Metán ha oxigénnel lép reakcióba rendkívül gyúlékonnyá válik.A légkörbe jutó oxigén reakcióba lépett a Metánnal, ezért a metánburok, amely a meleget tartotta szépen eltűnt. És szépen kezdett beállni...

 • Na,ehhez a nagy "globális felmelegedéshez" épp annyi közünk van (emberiség szintjén), mint mikor az elefánt hátán az egérke a hídon áthaladva megjegyzi: hallod,hogy dübörgünk?

  A klíma már csak ilyen globálisan változott régen is,fog most is és mindörökké..de most jó alkalom riogatni,Co2-kvótákat adni-venni,pénzzé tenni..ostobaság a négyzeten,annak aki ezt így simán bekajálja és riadozik,riogat...
  Gondolkozzunk,gondolkozzunk már és lássunk tisztán.

 • Sajnos ez is a felmelegedés egyik kellemetlen mellékhatása. Az Északi-sark környéki szigeteken nyaranta gyakori a kisméretű növényzet megjelenése, de ott azért jóval enyhébb az idő is. Úgy látszik, az ember szeret magának gondot okozni. :/

 • Cimborának teljes mértékben igaza van hiszen jégkorszakot mindig globális felmelegedés követte, majd ismét jégkorszak követte ez teljesen természetes lenne, csak most mi rásegítünk egy kicsit az üvegházhatással, de ez akár rosszul is elsülhet. Ezt senki sem tudja.

 • Tv beláttam tavaly. kutatók mentek az olvadó gleccserekhez melynél frissen kiolvadt életre kelő növényeket találtak, ami arra utal hirtelen fagyott le az az ott élet volt növények éltek, azaz most megint elolvad, majd megint lefagy, egyszer ez van el kell fogadni igaz mi is tehetünk róla mi emberiség de itt elsősorban nem nekünk kis embereknek kell tenni hanem a nagy arcoknak bent a parlamentben.

 • Cimborával teljes mértékben egyetértek! Én sem érzem bűnösnek magam azért,mert a Föld éghajlata visszatér a régi kerékvágásba!! A sarki éghajlatra amúgy is a rövid,a rövid hűvös nyár a jellemző,ahol 2 évszak váltakozik! Hosszú kemény tél,majd a rövid,ám hűvös nyár,ahol csak a fű tud kihajtani rövidke 2-3 hónapos időre!!!

 • Ezt nem mi csináltuk,felolvad ami a jégkorszakban megfagyott.

 • Ássuk maguknak a koporsót.

 • Hát, ez nem jó hírt jelent...:S

 • Bajt igen de viszont ez egy körforgás, amit nem lehet megállítani igaz, felgyorsítottuk, mivel az őserdők kitermelése nagyban befolyásolja a klímaváltozást, amit én nem neveznék globálisnak, de ezt hagyjuk
  mindenki az autókról, a repülőkről beszél, igen lehetne csökkenteni a káros anyag kibocsátást itt is meg is lehetne oldani vannak megújuló energiák elektromos, hidrogénes autók van minden sőt napelemes is de ezeket nem nagyon akarják bevezetni miért mert az állam uralkodik. ha mi kis emberek lépni akarunk, tesznek ellene, hol ott lehetne okosan is csinálni. napelemekkel rengeteget lehetne spórolni. Amerikába az állam és a napelemeket forgalmazó cég több mint 50 % át álja a beruházás összegének így a vevőnek csak töredékét kell, kifizesse eredmény napelem a házon mellyel áramot, termel sokszor vissza is a hálózatba. Minden javítható, de mi ha teszünk is ellene, megütjük a bokánkat pl a tüntetések!!!! menyien haltak meg sebesültek meg stb stb undorító hogy a kormány az állam mit meg nem enged csak, azért hogy pénzhez jusson . NEM MI THETÜNK ARROL HOGY NAGY MÉRTÉKBEN OLVADNAK A GLECCSEREK HANEM AZ ÁLLAM amúgy is elolvadnának de nem ilyen gyorsan és ez a nem mindegy

 • Örülök neki!!

 • Hát az széplesz,ha pár éven belul az Antarktisz is zöldbeborul

 • Szép táj, csak "bajt" jelent :/

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak