Kizöldül az Antarktisz

| 2011. április 5. 13:41 | Frissítve:
Az elmúlt évtizedekben nagy területen jelent meg zöld növényzet a Déli-sarkon.

Az Antarktiszon uralkodó zord éghajlat miatt csupán kétféle lágyszárú virágzó növény terem meg, ezek közül az egyik az éghajlatváltozás hatásra egyre nagyobb területet hódít meg.

Ausztrál és brit kutatók hozták nyilvánosságra azokat a kutatási eredményeket, melyek szerint az antarktiszi sédbúza (a baloldali képen) az elmúlt 50 évben jelentősen elszaporodott, ennek köszönhetően pedig mind nagyobb terület borul zöldbe a melegebb évszakban a déli póluson. Nyaranta a kis szigeteken ott is találkozhatunk zöld növényekkel a mohákon kívül (a másik virág a felemásvirágú szegfű - a jobb oldali képen, lejjebb), melyek némi színt visznek a kietlen havas, fehér táj látképébe. A kutatás eredménye alapvetően azonban inkább borúlátó: az egyre hosszabb és melegebb sarkvidéki nyarak ugyanis (melyek e növény terjeszkedését okozzák) a globális felmelegedés következményei. 

A jelenség magyarázata, hogy a klímaváltozás miatt a talaj felmelegedése közben nitrogén szabadul fel, amely jó tápanyag a sédbúza számára, így a fejlődésében, szaporodásában a sédbúza azt nagyobb intenzitással tudja hasznosítani -  ismertette Paul Hill professzor, a walesi Bangor Egyetem tudósa.

Forrás: zoldter.hu, nature.com, index.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |