illusztráció illusztráció

Klímakutató elefántfókák

A tudomány mindenre képes: most az állatok segítségével olyan kutatási anyagokhoz jutnak a kutatók, amelyekkel a klímaváltozás mértékére tudnak következtetni.

A klímaváltozás már itt van a nyakunkon. A szélsőséges időjárási helyzetek megkeserítik életünket, óriási károkat okozva. Ezt a jelenséget már több évtizede figyelik, de konkrét, határozott válasz még nincs – és lehet, hogy soha nem is lesz – arra, hogy mi is az, ami ezt az éghajlati változást pontosan előidézi (valóban mi emberek vagyunk 100%-osan a felelősek, vagy természetes módon ez a helyzet akkor is fennálna, ha mi nem rombolnánk környezetünket?). Kutatók százai dolgoznak laboratóriumokban, de kint a természetben, terepen is, hogy megtalálják az okokat.

Ahhoz, hogy igazán megbízható eredményekre jussanak a szakemberek, nagyon sok adattal kell dolgozni, amikhez nehéz hozzájutni: sokszor nem elég az emberi leleményesség és technológiai fejlettség. Most az állatok segítségével próbálnak minél több információt megkapni.

Az Antarktisz jégtakarója alatt próbálnak adatokat gyűjteni elefántfókák segítségével, méghozzá úgy, hogy testükre szenzorokat szereltek fel, amelyek műholdaknak adják tovább az adatokat. Ezek a fókák naponta akár 65 km-t is leúsznak, így óriási területeket „pásztáznak” végig, sok-sok fontos információt gyűjtve, mint a hőmérséklet, sótartalom és a mélység, amikkel a jégtakaróra lehet következtetni.

Ezzel a módszerrel a hagyományos mérésekhez képest a kutatók harmincszoros adatmennyiséggel rendelkeznek. Mivel a sarkok központi szerepet kapnak az éghajlati rendszerben, és a felmelegedés rájuk nagyobb hatással van, mint a Föld többi területére, így az itt végzett kutatásokkal a bolygó többi régiójának időjárási változásaira is lehet következtetni.
A kutatás fontosságát bizonyítja, hogy a közeljövőben más fókafajok segítségével mind a Déli- és az Északi-sarkon is szeretnének további adatokat gyűjteni.

/Bognár Ilona Zelma Meteorológus h./

Forrás: MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés