Közeledik a Naphoz az ISON

| 2013. november 19. 13:56 | Frissítve:
Az ISON-üstökös egyre közelebb ér a Naphoz, jövőjét illetően még mindig sok a nyitott kérdés.

Az ISON-üstökös november 28-án kerül napközelbe, jelenleg már kevesebb mint fél Csillagászati Egységre (1 Csillagázati Egység nagyjából 150 millió kilométernek felel meg) van a Naptól. Sebessége körülbelül 59 km/s. Az elmúlt napokban megsokszorozódott a fényessége és a kiáramló anyag mennyisége is, ugyanis nagy kitörésen esett át.

Fenn jobbra: Denis Buczynski november 17-ei felvétele, melyet Nick James dolgozott fel, láthatóvá téve a kóma szerkezetét. A Nap felőli oldalon egy fényes jet is feltűnik, itt anyagkidobódás történik.

Naponta 3,3 fokot tesz meg, így láthatósága gyorsan romlik a keleti, hajnali égbolton, naponta összességében 2 fokkal kerül látszólagosan alacsonyabb pozícióba, pénteken már a Libra csillagképben lesz megfigyelhető. Azonban hazánk tipikus novemberi időjárása miatt nagyon nehéz lencsevégre kapni az üstököst. A szabad szemmel való megfigyelését a holdfény is nagy mértékben rontja.

Azonban néhány remek felvétel Magyarországon is készült: Többek között Landy-Gyebnár Mónika felvételén is jól látszik az üstökös klasszikus alakja, de számos más csodás fotó érkezett még a csillagaszat.hu oldalra.

Hogy a jövőben mi lesz vele? Még mindig nem tudják pontosan a csillagászok, de a korábban széthullott üstökösöket figyelembe véve az ISON jutott eddig legközelebb a központi csillagunkhoz. Becslések szerint fényessége jelenleg nagyjából 5 magnitúdó körüli lehet, azonban ezt még nem sikerült pontosan megállapítani az égen ezekben a napokban magasan tartózkodó Hold miatt.

Forrás: csillagaszat.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |