illusztráció illusztráció

Közeleg Nesat

Tájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket. 100 ezer embert kitelepítettek.

Az alábbi videofelvételen, melyet Manila egyik kikötőjében készítettek helyi idő szerint kedd délelőtt fél 9-kor, jól látható, ahogy a tájfunt kísérő rendkívüli erejű szél méteres hullámokat korbácsol.

Egy meglehetősen gyors mozgású trópusi vihar, a Nesat névre keresztelt tájfun közeleg a Fülöp-szigetek feléillusztráció A tájfun legerősebb része várhatóan kedden a kora reggeli órákban éri el az ország legnagyobb területű szigetét, a mintegy 48 millió lakosú Luzont. Mintegy 100.000 embert telepítettek ki; a fővárosban, Manilában bezárták az iskolákat, törölték az ország középső és keleti részére induló belföldi repülőjáratokat.

Az előrejelzések szerint a várhatóan 3-as erősségű trópusi ciklont kísérő hatalmas esőzések következtében a szigetország több olyan tartományában is áradásokra, földcsuszamlásokra kell felkészülni, ahol aktív rizstermesztés folyik. Robert Sawi helyi meteorológus azt is hozzátette, hogy a tájfun központi része körül a legerősebb széllökések a 200 km/h-t is elérhetik, melyek hatalmas hullámokat korbácsolhatnak, így a parti területeket könnyen elöntheti a víz. 

illusztrációA parti őrség leállította a belföldi kompjáratokat, így autósok százai vesztegelnek a kikötőkben. Mindeközben riasztották a katonákat és a mentőalakulatokat, hogy helyezzék biztonságba az áradások és földcsuszamlások által veszélyeztetett régiók szállodáiban lévő vendégeket, turistákat. 

A Fülöp-szigeteki Meteorológiai Intézet elnöke közölte, hogy átlagosan 25 milliméternyi csapadék várható óránként, ami kevesebb, mint fele a 2009-es Ketsana tájfun idején lehullott csapadékmennyiségnek, melynek következtében a főváros több részét is elöntötte víz és emberek százai vesztették életüket. 

Forrás: Indivision, Toronto Sun, hirado.hu

Ezek is érdekelhetnek