illusztráció illusztráció

Kukorica-figyelő kamerát élesítettünk

Talán nem hangzik olyan izgalmasan, mint a rétisas-nézegető vagy a medveles, mégis a maga nemében szép és érdekes kísérlet lehet.

Bár néha már unottan toljuk félre a zöldséges salátában az apró, sárga szemeket, és néhányan csak a balcsis nyaralások emlékeként őrizzük a strandon majszolt szuperédes-meleg-finom csöveket, a kukorica - mely amúgy az egyik leghétköznapibb növényünk, - mégis a maga nemében csodálatos életet él.

Ahogy az első sarjak kibújnak a földből, így május közepe táján, nagyon gyorsan rohamos növekedésnek indulnak. Elképesztő, ahogy centimétereket nőve újabb és újabb leveleket hoznak, szárba szökkennek, majd nyár végére közel három méteresre nőve alkotnak lenyűgöző labirintust a végtelen földeken.

Nagy szerencsénkre egyik balatoni kísérleti mérőpontunkon (ahol lufikból szélmérő májusfát is építettünk nemrég) idén éppen ezt a szép növényt választotta vetésként egy kedves piros traktor, amikor végigjárta a vidéket. Ezért aztán kaptunk az alkalmon, és gyorsan odavarázsoltunk a mező szélére egy 4 megapixeles webkamerát, hogy kísérje nyomon a "balatoni hekk" mellettt a másik "magyar tengeri" növekedését.

Terveink szerint mintegy 2 hónapon át követjük nyomon a kukorica fejlődését, és egyben először próbáljuk ki webkamerás rendszer egy - eddig nem használt - funkcióját, a nagy időátfogású ("szupergyorsított") felvételek készítésének lehetőségét.

A webkamerás alrendszer ugyanis minden órában 1 alkalommal lement egy teljes (most éppen 4K felbontású) képet minden egyes kameráról, amelyeket egymás után fűzve akár az évszakok változását is kiválóan nyomon lehet követni egy-egy szebb vagy jellegzetesebb természeti látképen. Most - első tesztként - a napi 24 db felvételt (ami majdnem pontosan 1 másodperc videóban), fogjuk majd össze terveink szerint egy két hónapos időszak alatt éppen 1 percessé.

Természetesen előfordulhat, hogy hosszabb-rövidebb ideig kimarad az internetkapcsolat, vagy egy arra tévedő őzike meglöki és elfordítja a kamerát, de igyekszünk majd minél nagyobb rendelkezére állást biztosítani. Az éjjeli világításról még nem döntöttünk; az infravörös fény csak biztonságtechnikai célokra jó, amúgy pedig csúnya, fekete-fehér képet eredményez; egy direkt fényszóró pedig túl világos, szinte kiégeti a közeli képelemeket, és amúgy is fényszennyezést okoz az egyébiránt csillagfényben fürdő tájban. Elképzelhető, hogy a "Mesebeli éj az erdőben" fotósorozatunkhoz használt UV-közeli halvány derítőfényt vetjük majd itt is be, ha sikerül vízhatlanná tennünk a spéci zseblámpát.

Természetesen a napi timelapse felvételek is elkészülnek; ezeket kellően felgyorsítva talán még ezeken is kivehető majd a szárak és levelek növekedése napkeltétől napnyugtáig - de az is kiderülhet, hogy a kukorica éjjel is szeret nőni.

Reméljük, tetszik ez az apró kis kísérlet, és sokan néznek majd vissza a következő hetekben a kamerára (a korábbi, illetve előző napi gyorsított felvételek természetesen szabadon elérhetők és letölthetők minden kamerakép alatt, az élőkép bal alsó sarka alatt lévő linken). Ha esetleg egy-két héten belül sikerül szép "szupergyorsított" felvételeket összefűznünk, esetleg animált GIF-eket kreálnunk, akkor természetesen frissítjük cikkünket.

A kamera tényleges képe a kihelyezés (május 15.) után egy nappal, késő délután -

Az első gyorsított és szupergyorsított felvételek pedig néhány nap múlva itt lesznek elérhetőek (ekkor cikkünket is frissítjük majd) - Siófok-Szabadifürdő 4K (2)

Mint mindig, most is várjuk nézőink véleményét, észrevételeit - köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés