illusztráció illusztráció

Látványos kék spirál jelent meg az alaszkai sarki fényben

Egy fényes, kékes színű spirál jelent meg néhány percre hétvégén az Alaszka felett ragyogó sarki fényen.

Egy különös jelenség tette még látványosabbá hétvégén az Alaszka felett táncoló sarki fényt. Néhány percre ugyanis egy kékes színű spirál jelent meg a sarki fény zöld fényfüggönyén, mintha csak egy csillagászati fotókon látott galaxis tűnt volna fel hirtelen az éjjeli égbolton.

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

Amennyire misztikusnak tűnik a jelenség, annyira egyszerű rá a magyarázat. A fényes spirált ugyanis a Space-X Transporter-7 küldetésnek rakétája rajzolta az égre, amikor éppen Alaszka felett húzott át. A rakétából kilövelő gázok a légkör felső rétegeiben megfagyva egy milliárdnyi jégkristályból álló felhőt képeztek, melyeket a Nap fénye még el tudott érni ebben a magasságban. Így a felszínről nézve egy fényes, spirál alakú felhőben gyönyörködhettek, akik jókor voltak jó helyen.

A Space-X rakétái már rengetegszer okoztak ehhez hasonló fényjelenségeket, a mostanit viszont a sarki fény jelenléte még látványosabbá, különlegesebbé tette.

Borítókép: Randell Mailloux

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés