Lefilmeztek egy gömbvillámot

Berceli Balázs | 2014. január 21. 12:28 | Frissítve:

Először sikerült véletlenül lefilmezni és megvizsgálni egy természetes úton keletkező gömbvillámot.

A kínai kutatóknak hatalmas szerencséjük volt, ugyanis a természetes villámok műszeres vizsgálata közben keletkezett egy gömbvillám, mely választ adhat a több, mint egy évtizede fennálló elmélet igazolásához. A légkör egyik legmisztikusabb jelensége néhány másodpercen át látható volt egy villámcsapás után. A 20. században nem tudtak a kutatók helytálló elméletekkel előrukkolni a keletkezésüket illetően.

A videón a gömbvillám és annak színképelemzése látható

Azonban most nemcsak megfigyelték, lefilmezték, hanem a kutatók spektrográffal is elemezni tudták a gömbvillámot. Ez az első ilyen eset, mikor természetes körülmények között kialakult gömbvillámot filmeztek le és vizsgáltak meg. Az elmélet szerint a földbe csapó villám miatt kémiai anyagok szabadulnak fel, és jutnak a levegőbe. A talajból a levegőbe jutott felforrósodott részecskék összesűrűsödve gömb alakot öltenek, ez a gömb felizzik, lebeg és keveredik az oxigénnel. A 2000-ben felállított elmélet a spektroszkópiai vizsgalátoknak köszönhetően egyre hitelesebbnek tűnik.

Ez egy nagyjából 5 méter széles, néhány másodpercig lebegő gömbvillám volt. A vizsgálatok során kiderült, hogy ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint amelyek a talajban is megtalálhatóak: szilícium, vas és kálcium.

Forrás: cnet.com, indavideó
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Hó és hőség Kína nagy részén hőség tombol, miközben a hegyekben havazott az elmúlt napokban.
 • Sűrű köd és szmog A sűrű köd és szmog miatt több mint 200 repülőjáratot töröltek Pekingben.
 • Áradás Kínában 1955 óta nem volt ilyen méretű áradás Kelet-Kínában: több százezer embert kellett kitelepíteni.
 • Cunami a Csendes-óceánon Richter-skála szerinti 9-es földrengés volt Japánban, túlnyomás miatt radioaktív gőzt kellett kiengedni egy atomerőműnél.

Hozzászólások

 • Bármit le lehet fotózni ami csak egy kicsi fényt ad. Ennél az esetnél, (most az UFO-s eseteket inkább hagyjuk mert 99,99%-a kamu) meg egyéb időjárási eseménynél, esetünkben egy villámot filmeztek/fotóztak vélhetően nagylátószöggel. Ha teleobjektívet használnak akkor azzal egy nagyon kicsi részletet tudnak megfigyelni és lehet pont lemaradnak a gömbvillámról. Véleményem szerint itt, nagylátószög játszott és a teljes képen látható volt az égbolt nagy része benne a villám teljes egésze. Hangsúlyozom, bármilyen csúcs optikával készült képet a legcsúcsabb vázzal is hiába hozzák össze, ha ilyen esetekben a lényeg csak pár pixelnyi. Ha az eredeti képet látnánk valószínűleg "csak" egy lecsapó villámot látnánk, a gömbvillámos része ebből a képből lett kivágva aztán felnagyítva és mint tudjuk, a digitális anyagon végzett nagyítás, egy bizonyos ponton túl minőségromlással valósul meg.

 • Szerintem gömbvillámo lefotozni lehetetlen,kamu az egész.

 • Szerintem is igaza van az előttem szólóknak. A szomorúnak csak azt tartom ebben az esetben, hogy a sajtó harap az ilyen hírekre és úgy közli, mintha ez egy megdönthetetlen tény lenne.

 • Hát valahogy, ha kínai kutatók műszerekkel vizsgálták a villámokat, akkor szerintem egy kicsit jobb minőségben rögzítő kamera is akadt volna náluk...

 • A válasz talán az lehet, hogy "nehogy lekoppintsa valaki". Az eredeti felvétel szerintem jó minőségű, de nem tartanak minket arra érdemesnek, hogy azt közzé tegyék.

 • pff ez mekkora KAMU! :D csak nevetni tudok :))))))))))))))

 • Teljesen egyet kell értsek Millenottival minden mondatában, ugyanis a legolcsóbb telefon is képes már 960x720-as felbontást produkálni mp4 formátumba. Ha ezt a kísérletet is egy alacsonyabb kategóriás mobillal rögzítették volna, már normálisabb lenne minőségre. Ez a felvétel kb olyan, mint egy régi fényképezőgép 320x240-es avi videórögzítése.
  Csak meg kell nézni az itteni webkamerák képeit. Fényévekkel jobb képeket közvetítünk itthonról egy kiszuperált kamerával/fényképezővel, sufnituninggal, vagy épp igényesen kialakított elrendezéssel, stb.

 • Ezt a valamit bárminek el lehet nevezni... :D :-P

 • Én csak azt nem értem, hogy az ilyen dolgokról miért nincsen soha normális minőségű felvétel. 2014-et írunk, az emberek 90%-ának HD kamerás mobil van a zsebében (persze a mobiltelefonnal rendelkezők körére szűkítve), de ha valaki UFO-t, gömbvillámot, szellemet, vagy bármi ilyesmit fényképez/videóz, az mindig egy pocsék minőségű, videóknál legtöbb esetben össze-vissza rázkódó felvétel. Én nem mondom, hogy ezek közül egyik sem létezik (a gömbvillámban még csak nem is nagyon kételkedek), de valamiért ezek a dolgok soha nem olyan helyen történnek, ahol bárkinek lenne egy normális minőségű kamerája.

  Külön erre a felvételre gondolva azért is érdekes, mert vizsgálatokról van szó és feltételezem, hogy az egészet rögzítették. Így a kérdés még érdekesebb: miért ilyen pocsék kamerával rögzítettek egy kísérletet 2014-ben?

 • Ez kamu....

 • Olyan, mintha laborban készült volna a filmfelvétel...

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak