Megérkezett a lehűlés

| 2012. szeptember 17. 13:30 | Frissítve:
Bőséges csapadék áztatta a szomjas földeket az ország keleti felében. Megérkezett a hidegfront.

96 km/h Fonyódon (csütörtök 9:45): A Balatonnál tegnap este közel 100 km/h-s szél tépte a fákat, mostanra már valamelyest csitult a szél, főleg északkeleten és az Észak-Dunántúlon vannak viharos lökések.

Bőséges eső keleten (csütörtök 9:40): Az ország keleti felében, elsősorban az Alföld középső tájain és az Északi-középhegység térségében helyenként 30, sőt 40 mm-t meghaladó csapadék hullott, mely igen csak jól jött a kiszáradt földeknek. További jelentős csapadék a nap folyamán még a Tiszántúlon és északkeleten várható.

44 mm eső zúdult Cikóra, 93km/h-s szél tombolt Balatonfenyvesen (szerda 18:05): A Szekszárd mellett lévő településre délután 4 órakor érkezett meg a felhőszakadás, nagyjából egy órán át ömlött az eső. Eközben a Balaton déli partján, Balatonfenyvesen háromnegyed hat környékén 93 km/órás széllökést mértünk.

Az alábbi videót Jos van Ruitenbeek küldte be szerkesztőségünkbe a Tolna megyei településről, köszönjük!

Nyugaton szélvihar, középen zivatarok (szerda 16:25): A Dunántúlon egyre inkább jellemzővé válnak a viharos széllökések, Fonyódon fél 4 körül már közel 80 km/órás széllökést mértünk. Eközben a Duna-Tisza közén továbbra is sok helyen dörög, villámlik és szakad az eső. A zivatarcellák északkelet felé mozogva már a Tisza vonalát is átlépték. Helyenként jó 10 fokot zuhant a hőmérséklet, mint az a balra látható helvéciai hőmérsékleti grafikonon is jól megfigyelhető.

Zivatarok serege a középső országrészben (szerda 14:50): Egyre szebb számban jelennek meg zivatarok a front előterében. Leginkább a Duna középső szakasza mentén, Paks, Dunaújváros térségében, valamint a Duna-Tisza közén jellemző az égzengés.

Jobbra: Entoni89 fényképe a Kecskemétet közelítő zivatarról, köszönjük!

Jön a front szele (szerda 13:00): A Kendig-csúcson elhelyezett másodperces szélmérőnk pár perccel ezelőtt már 63 km/órás széllökést regisztrált északnyugati irányból. A délután folyamán a Dunántúlon egyre nagyobb területen fokozódhat viharossá a szél, a Bakonyban és a Balaton környékén 80-90 km/h-s lökések sem kizártak.

Hűvös lesz a csütörtök (kedd, 15:40): A számításaink szerint a front mögött jelentősen visszaesik majd a hőmérséklet, a fázósak már kabátjaikat is elővehetik csütörtökre, aznap ugyanis mindössze 10-18 fok körüli maximumokra számíthatunk.

Mikor érkezik a front? (kedd, 11:40): A legfrissebb számítások szerint a front nem sokkal dél után érkezhet Sopronba, a Balatont 3 órakor, Budapestet 4 és 5 óra között, a Tisza vonalát 6-7 óra körül, a keleti határt este 10 körül érheti el. Az időpontok a frissebb adatok függvényében még módosulhatnak.

Előzmények

A csütörtöki hidegfrontot követően a hétvégén ismét kellemesebbre fordult az idő. Kedden a reggeli, délelőtti órákban kisebb eső előfordulhat a középső országrészben, majd a késő délutáni, kora esti órákban a Tiszántúlon egy-egy zápor sem kizárt.

Szerdán a hidegfront érkezése előtt a keleti országrészben még 25-27°C köré melegszik a levegő, a Dunántúlon azonban már csak 20°C körüli hőmérsékleteket mérhetünk. A napközben nyugat felől megérkező hidegfront előtt és mentén záporok, zivatarok alakulnak ki, az esti órákra eléri a Tiszántúlt is. A front áthaladtával az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Este északkeleten és a Tiszántúlon szintén lehetnek erős, esetleg viharos északi, északkeleti lökések.

Csütörtökön kezdetben a Dunától keletre eső tájakon várható csapadék, eső, záporok fordulhatnak elő, azonban ekkor zivatar már csak elvétve alakulhat ki. Napközben fokozatosan kelet felé távozik a csapadékzóna, és nyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet. Az élénk északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a Tiszántúlon erős, olykor viharos északi lökések kísérhetik. Hajnalban 9 és 15°C között alakulnak a hőmérsékletek, nyugaton ébredhetünk alacsonyabb minimumokra. Napközben sem melegszik fel igazán a levegő, mindössze 12-17°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

Pénteken már nyugodtabb időre van kilátás, többfelé derült lesz az ég, de máshol is csak kevés felhő tarkarhatja a Napot. A déli szél csak északnyugaton élénkülhet meg. Hajnalban nagyon hűvös lesz, 3 és 8°C között alakulnak a minimumok, a szélvédett, derült területeken pedig pára, köd képződhet. Délután 18-20°C köré melegszik a levegő. Hétvégén ismét újabb front érkezhet.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Szellő és Cyclonerik fotói, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |