illusztráció illusztráció

Már 17-én egyenlő hosszú lesz a nappal az éjszakával

A napéjegyenlőség ugyan csak 20-ára esik, de a nappal már szerdán eléri az éjszaka hosszát.

Szerdán a világosság javára billen a mérleg a nappal és éjszaka hosszát tekintve, ugyanis ezen a napon (a napéjegyenlőség előtt 3 nappal) is már 12 óra hosszúra nyúlik a nappal.

A csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. A fénytörésből és fényelhajlásból adódóan a napkorong pedig már azelőtt látszódik, mielőtt ténylegesen a horizont fölé kerülne. A Nap fénye, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, még ennél is korábban világítja be az adott félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor már kb. 20 perccel hosszabb az éjszakánál. A nappalok és éjjelek egyezése csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre.

Hivatalosan a napkelte az, amikor a napkorong felső széle eléri, napnyugta, amikor a teljes napkorong elhagyja a horizontot. Ezen okokból kifolyólag a nappal és éjszaka hossza már pár nappal korábban megegyezik a március 20-ai napéjegyenlőségnél.

illusztráció

Radlerphoto

Pontos napkelte, napnyugta időpontok: Timeanddate.com és Planetcalc.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés