Maradj Otthon! Időkép kihívás

| 2020. március 30. 5:04 | Frissítve:
Fotó és videó-animációs versenyt indítunk az ébredő természet szépségeinek háztáji megörökítésére.

Frissítés #4. 2020. április 11. - Új pályázat - "UV Fotózás otthon" kihívás

A mai nap két fontos új információval jelentkezünk - először is, az Időkép #MaradjOtthon fotó- és video animációs kihívását a kijárási korlátozásokkal együtt meghosszabbítottuk, és május 1-ig 5 db további (tehát összesen 15 db) időjárás-állomással kedveskedünk majd a legszebb, legérdekesebb, legkreatívabb pályaművek alkotóinak! (Részletek és saját példa-videó lejjebb)

Ezzel együtt új kihivással jelentkezünk, méghozzá egy egészen különleges kalandra invitáljuk az otthon maradókat; megmutatjuk, hogyan tudunk "házibarkács" módszerekkel rendkívül különleges, UV-fotókat készíteni; mégpedig a külön erre a célra tervezett, méregdrága fotós szűrők nélkül is.

Az alábbi videó teljes egészében az Időkép saját stábjának jó szándékú "merénylete" a pihenő virágokat felébresztve - viszont több olyan, csodálatos fotót is mellékeltünk (lejjebb) amiket egyetemek-kutatóintézetek készítettek, sok (tíz) milliós eszközökkel. A lényeg éppen az, hogy ezek nélkül, párezer Ft befektetéssel  is bámulatos képeket, videókat készíthetünk otthon!

(Megjegyzés #2 - A fenti példa-videó az Időkép saját "házibarkács" megoldása, UV-Fluoreszcens megoldással, a többi példa-fotót botanikus tudósok, egyetemi professzorok, laborok és profi természetfotósok készítették - ilyeneket sajnos nem fogunk tudni csinálni, de annyira kevesen ismerik ennek a világnak a káprázatos szépségét, hogy úgy döntöttünk, megosztunk belőlük néhányat cikkünkben, még ha nem is saját felvételeinkről van szó - és még ha nem is sikerült kideríteni minden egyes felvétel forrását).

A virágok ugyanis UV-fénytartományban egészen másképp látszódhatnak, mint ahogy azt emberi szemmel látjuk mindennapjainkban. A legtöbb lepke, méh és egyéb - a beporzás szempontjából fontos - élőlény egyébként remekül látja ezeket a színeket; így olyan figyelemfelhívó mintázatokat is, amiket mi észre sem vehetünk.

Amit mégis kihasználhatunk - párezer forintos, "házibarkács" módszerekkel, az az UV- fluoreszencia jelensége. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy - éppúgy, mint a klubokban, szórakozóhelyeken előszeretettel használt partikellékek - számtalan növény- és állatfaj az UV-fény hatására látható tartományban is felfénylik, felfedve egyébként láthatatlan titkait. (Megjegyzés - természetesen ez nem azonos a "valódi" UV-fotózással, amelyhez milliós értékű fotóapparátus kell, méghozzá UV-áteresztő (nem UV-blokkoló!), mindemellett látható fény-blokkoló szűrőkkel, melyek értéke akár egy jobb autóéval is vetekedhet). Mégis, a fluoreszcencia felfedheti kertünk, erkélyünk és ablakpárkányunk lakóinak egy újabb, korábban sosem látott, titkos világát.

Mi kell hozzá?

Először is, egy UV-zseblámpa, vagy bankjegy-vizsgáló; ezeket párezer Ft-ért be lehet szerezni Magyarországon belül is különböző webáruházakból; lehetőleg a zseblámpa kivitelűt válasszuk.

Ami még ezen kívül szükséges hozzá, az a nap (most éppen körülbelül felében) teljesen ingyen rendelkezésre áll :) - sötétség, vagy legalábbis hajnal / alkonyat. (Erre azért van szükség, mert a nappali fények ezerszer, milliószor erősebbek, mint ezek a kis az UV-lámpák, így semmit sem tudnánk megörökíteni mindebből.

Itt viszont egy "apró" kis nehézséggel szembesülünk - a legszebb virágok döntő része este / éjszaka szemérmesen összezárja szirmait, és csak akkor nyílik ki, ha a nap melengető sugarait megérzi. Mit tehetnénk, hogy mégis megmutassák magukat?

Nos, fel kell őket ébresztenünk. El kell velük hitetni, hogy felkelt a nap, véget ért (vagy még el sem kezdődött) az éjszaka; ehhez pedig valahogy szimulálnunk kell a gyanútlan kedvencek számára mindezt. De hogyan?

Nos, a növényeknek - ahogy az embereknek is- van ún. napi ritmusa (kevesen tudják, de az ember ún. "Circadian" bioritmusa nem pontosan 24 órát tesz ki!) - ettől függetlenül, ahogy mi, emberek is tudunk dolgozni, szórakozni éjszaka alvás helyett kellő mennyiségű kávéval, energiaitallal vagy lelkesedéssel, úgy a növényeket is stimulálhatjuk egy kicsit. Oké, átverés, de nem bántjuk őket :)

Szóval, fényt és meleget kell számukra teremtenünk. Meleget a legegyszerűbben hősugárzóval vagy hajszárítóval kelthetünk - de vigyázzunk, nehogy megperzseljük a növényeket! Alacsony hőfokon, távolabbról, lassan kell őket melengetnünk. A fény is elég erős kell hogy legyen; használhatunk reflektort (halogén a legjobb, mert hőt is termel), de nagyon erőd LED is megfelel. 

Mi a fenti, saját készítésű videónkban két hajszárítót, egy halogén reflektort és egy 1000 Lumen-es, taktikai zseblámpát használtunk; körülbelül fél óra kellett, hogy a szirmok kinyíljanak, és bepillantást engedjenek a virág belsejébe.

Bár a videón is látható, rózsaszín-narancs tulipán is fluoreszcens, a legnagyobb különbséget mégis a sárga virág bibéjein és szirmain látni; figyeljük meg jól a bal alsó sarokban!

Itt van még néhány kép arról, hogy mennyire másképp festenek az ibolyák, nárciszok, százszorszépek UV-fényben, illetve anélkül; azt is hozzá kell tennünk, hogy szabad szemmel még nagyobb a különbség, de a példa-felvételeinkhez használt fényképezőről sajnos technikai okok miatt nem tudtuk eltávolítani az összes szűrőt (és maga az üveg lencse is részben blokkolja az UV fényt - ezért nem lehet például ablak mögött ülve lebarnulni, még ha végtelen ideig napozunk is).

Várjuk tehát meghosszabbított #MaradjOtthon pályázatunkon az UV-fluoreszcens fotókat - lehetőleg képpárban, tehát mellékelve ugyanazt a látványt, ugyanabból a szögből és távolságból normál fényben (esetleg a kettő keverékével) is lefotózva. Köszönjük!

2020.04.10. / az Időkép.hu szerkesztősége


Frissítés #3. 2020. április 6. - "Egzotikus ablakpárkány" kihívás

Először is, köszönjük a rengeteg (több száz!) csodálatos fotót, videót és animációt, amit beküldtetek a virágba boruló gyűmölcsösökről, rügyező ágakról - ezeket továbbra is várjuk azoktól, akik olyan szerencsések, hogy ténylegesen saját kertjükben fotózhatják le ezeket az apró kis csodákat.

Viszont nagyon sok visszajelzést kaptunk városban lakó nézőinktől, hogy - bár szeretnének részt venni pályázatunkon - sajnos csak erkélyük / ablakpárkányuk van, és hát lássuk be, cseresznye- vagy barackfák elég ritkán nőnek néhányszor tíz centiméteren.  Rájuk gondolva terjesztjük ki pályázatunkat az "#EgzotikusAblakpárkány" kihívással - részletek lejjebb!

Orchideát, pálmát vagy banánt viszonylag kevesen nevelgetnek otthon - mivel nem ezen az éghajlaton honosak, nem a számukra ideális páratartalom-, és hőmérsékleti viszonyok, napsütéses órák száma között nevelkednének, így rengeteg törődést és odafigyelést igényelnek, "macerásak". A muskátli bezzeg mindent kibír, tele is vannak vele az ablakpárkányok.

Ugyanakkor a mediterrán, esetleg trópusi virágok, növények rendkívül különleges hangulatúak, és nem kis élménnyel ajándékozzák meg azt, aki mégis időt és energiát szán felnevelésükre. Most, ebben a különleges helyzetben, kiváló lehetőség nyílik az otthon töltött órákat azzal tölteni, hogy kísérletképpen felnevelünk ablakpárkányunkon egy ilyen egzotikus kis csodát; és persze a növekedésének minden egyes mozzanatát rögzítjük fényképezővel, telefonnal, kamerával, megosztva többi nézőnkkel a #MaradjOtthon kihívás keretein belül.

Rengeteg kertészetből és szaküzletből rendelhetünk akár magot, akár palántát; ha nem ellenjavallt, akkor érdemes lehet átlátszó akváriumban alakítani ki a táptalajt, hogy a gyökérzet és a még ki sem bújó levél-csíra növekedésének ritkán látotható jelenségét is megfigyelhessük.

A növény utóélete miatt se aggódjunk; ha megszeretjük, akkor szobánk, erkélyünk vagy ablakpárkányunk örök dísze lesz; ha viszont túl mecerásnak érezzük, ajándékozzuk el barátainkak, vagy akár iskoláknak -amúgy szinte bármely kertészet vagy dísznövény-szaküzlet örömmel átveszi majd őket.

Várjuk tehát az #EgzotikusAblakpárkány felvételeket is #MaradjOtthon kihívásunk keretein belül - köszönjük!


Frissítés #2. 2020. április 4 - A hét véget ért, de pályázatunk folytatódik - és bár továbbra is javasoljuk, hogy ha teheted, #MaradjOtthon - reméljük, még ha ki is mozdultunk a gyönyörű tavaszi időben, sikerült mindezt úgy tennünk, hogy biztonságosan távolságot tartottunk - #VigyázzunkEgymásra továbbra is!


Frissítés #1 - 2020.03.31. Rengeteg kérdést kaptunk a versenyben részt venni kívánó nézőinktől, aminek nagyon örülünk. Frissítésünkben igyekszünk összefogalni a leggyakoribb kérdéseket-válaszokat (GYIK) -

1)  Meddig tart a pályázat, / verseny, meddig lehet nevezni, mi a határidő?

Válaszunk - Értelemszerűen a jelenleg bevezetett "Kijárási korlátozás" vége, azaz 2020. április 11., éjfél. (Ha esetlegesen hosszabbításra kerülne a kijárási korlátozás, akkor is díjazni fogjuk az addig beérkezett legszebb, legkreatívabb fotó-videó animációkat, és ha lesz rá lehetőségünk, kiterjetszjük felhívásunkat és újabb "kört", fordulót indítunk - majd.)

2) Hová, hogyan kell elküldeni a képeket / videókat / animációkat?

Válaszunk - 

A) Képek esetén - Bár a cél az éledező természetben a "változás bemutatása" valamilyen animáció formájában, ha valakinek csak egyetlen, de csodaszép képet sikerül egy adott témában készítenie, akkor azt a Képtárunkba tudja feltölteni; a leírásban szerepeljen a #MaradjOtthon hashtag! (Nem regisztrált olvasóink az idokep@idokep.hu címre küldhetik be ilyen jellegű anyagaikat, a tárgyban szintén szerepeljen a #MaradjOtthon !)

B) Néhány képkockát tartalmazó rövid animációk (Pl. minden nap egy fotó egy gyümölcsfáról) - A GIF mára rendkívül elavult formátum, és bár most reneszánszát éli, +rengeteg Online Gif Creator létezik, mégis - csak akkor használjunk ilyet, ha nem tudunk valamiért MP4 / videó formátumot kreálni képkockáinkból. 10 MByte alatti méretű GIF-eket az idokep@idokep.hu címünkön tudunk fogadni, mind észlelőinktől, mind nem regisztrált nézőinktől (a Képtár technikai okok miatt GIF-et nem tud fogadni).

C) Videó-animáció (ez a legkívánatosabb) - Akár csak néhány képkockánk van, akár több percnyi gyorsított Timelapse, / szuperlassított videónk, ezeket javasoljuk YouTube-ra feltölteni, beállítva a kívánatos lejátszási sebességet (akár 1 képkocka / mp is lehet, ha csak néhány képünk van). Ennek a linkjét ugyanígy az idokep@idokep.hu címre várjuk a #MaradjOtthon hashtagg-el a tárgyban, mind észlelőinktől, minden nem regisztrált olvasóinktól.

3) Hány képpel / fotóval / anuimációval lehet pályázni egyszerre?

Válaszunk - nincs korlát, bárki tetszőlegesen sok anyagot elküldhet nekünk, ha azok különböző témákat dolgoznak fel, vagy ugyanazt a témát de más szögből, más tér / időbeli felbontásban... Semmi okunk nincs kizárni két remek felvétel közül az egyiket csak azért, mert ugyanazon nézőnk / olvasónk készíti őket! Várjuk tehát a pályaműveket korlátozás nélkül.

4) Pontosan milyen időjárás-állomást kap a 10 legszebb kiválasztott pályaművet beküldő?

Egy saját kijelzővel rendelkező, hőmérséklet-, páratartalom-, harmatpont-, légnyomás- és csapadék mérésére alkalmas készüléket tudunk felajánlani jelen pályázat keretein belül (konkrét típus nincs, mivel OEM gyártótól szereztük be, - és nem, sajnos nem a legújabb / legdrágább Vaisala és nem is Davis, de szuperül működik és akinek nem létfontosságú a széladat, annak kiváló ajándék :)

További kérdések felmerülése esetén ismét frissítjük / bővítjük cikkünket.


Ha csak 10 másodperced van -

#MaradjOtthon, #VigyázzunkEgymásra Időkép challange - Örökítsd meg fotó- vagy videó animációval az éledező természetet kizárólag csakis saját kertedben, erkélyeden, ablakpárkányodon, és küldd be szerkesztőségünkbe. A legszebb 10 "otthoni" animációt időjárás-állomással díjazzuk!

Ha 10 perced van, és érdekel, részletek, tippek, trükkök és praktikák lejjebb -

Bármilyen csábítóan is hangzik egy hatalmas szabadtéri buli vagy piknik a virágba boruló, éledező természet lágy ölén - ma minden felelősségteljes nézőnk, olvasónk, látogatónk azzal segíthet a legtöbbet, ha minimálisra csökkenti az esélyét annak, hogy másokkal találkozzon. Ezért kérjük mi is mindenkitől - ha teheted - maradj otthon!

Ugyanakkor ez a rendkívüli helyzet lehetőséget teremt arra, hogy rácsodálkozzunk a minket körülvevő saját kis háztáji "mikrovilágunk" számtalan tüneményére, amit talán eddig észre sem vettünk, olyan magától értetődőnek tekintettük őket.  Hisz mindennapjainknk során oly sokan reggel elrohanunk otthonról / este hazajövünk, munka / tanulás / gyermekeink mellett esetleg megnézünk pár filmet, sorozatot - és közben természetesnek vesszük, hogy hát persze, tavasszal egyre zöldebbek a fák, nő a pázsit, beérik a cseresznye, és bizony-bizony ilyenkor már a fűnyíró is előkerül.

De a folyamat, amely során az élettelennek tűnő ágakból zamatos, érett és pirosló cseresznyétől roskadozó gyümölcsfa lesz, minden részletében lélegzetelállító - akár közelről, akár távolról szemléljük azt, minden fázisában, éjjel és nappal, tetszőleges tér- és időbeli felbontásban.

Éppolyan szép lehet mindez gyorsított felvételek, vagy akár csak néhány képkockás, animált gifek formjában - de fordítva, szuperlassított videókon is. Olyan varázslatos dolgokat figyelhetünk meg, amiket sosem láttunk eddig - például, hogy hogyan hajlik meg kertünkben egy élénkzöld, éppen csak kikunkorodó páfrány levele "trambulinként", amint egy esőcsepp szétfröccsen rajta; vagy hogy hogyan fakad ki egy rügy egészen közelről, döbbenetesen rövid idő alatt.

Márpedig most rengeteg időnk és lehetőségünk lesz mindezeket megfigyelni - elámulni rajta, sőt - megosztani mindezt több százezer nézőnkkel.

By the way, emlékszik még valaki a Kukorica-figyelő projektünkre 3 évvel ezelőttről?

Valós idejű, illetve lassított felvételek ugyaninnen, egy kis háztáji gazdaság széléről (Okén, "nagy kert", de még lehetne ezzel is nevezni, mert saját kertgazdaság :) 

Ezért a #MaradjOtthon Időkép Challenge éppen ilyen vizuális témájú, animált (vagy éppen lassított-, gyorsított) fotó- és videóanimáció kihívás keretén belül versenyt hirdetünk, a legszebb alkotásokat pedig időjárás-állomással díjazzuk. Szállj be Te is! Segítünk a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Egyetlen feltétel van, éppen a rendkívüli helyzetre való tekintettel - 

Minden vizuális kép anyagnak otthon (saját kert / kertgazdaság, gyümölcsös, veteményes, erkély, ablakpárkány, stb.) kell készülnie.

Bárki pályázhat fotó-sorozataival, animációival, videóival (tehát nem csak regisztrált észlelőink), e-mailben küldve el az anyagot (vagy, ha túl nagy, akkor valamilyen fájlmegosztó weboldalra történő feltöltés és linkelés segítségével).

És nem, nem kell olyan profinak lennie, mint a laboratóriumban, kontrollált körülmények között, tökéletes szélcsendben és tökéletesen azonos megvilágítás mellett készülő "remekművek" - inkább csak legyen valós, szép és saját. Igazi.

Hogyan kezdjek neki? Tippek és trükkök

Ma már szinte minden akciókamera, sőt, szinte minden okostelefon rendkívül sokrétű fotó- és videó-készítési funkcióval rendelkezik. Szinte minden akciókamerát be lehet állítani "Timelapse" módba, ahol az néhány másodpercenként készít egy-egy képkockát, majd filmmé fűzi azokat össze.

A "Timelapse" mód ugyan nem minden okostelefonon érhető el (egyelőre), viszont például a Google Fotók alkalmazása oly kedves, hogy - ha talál több, közvetlenül egymás utáni, hasonló fotót, akkor magától is felajánlja az abból automatikusan elkészülő animációt (miután feltöltődött a felhőbe minden fotó). 

Ha meg kell szakítani egy-egy folyamat sorozatos fotózását (vagy véletlenül más kép ékelődik a sorozatba), akkor sem kell elkeserednünk; hiszen kézzel is ki lehet válogatni és letölteni az egymás utáni képkockákat. Ha pedig letöltöttük őket, akkor számtalan olyan, ingyenes GIF- és más animáció készítő oldal található a neten, ami ezekből összerakja az animációt belőlük (Keresés - "Online gif maker" vagy "Online GIF creator")

Ha egy 12-24 órás periódust szeretnénk megörökíteni (pl. az előbb említett rügyfakadás, közelről), akkor célszerű az akciókamerát vagy telefont stabilan rögzíteni, és powerbankről táplálni, hogy kibírja a hosszú fotózgatást. Ilyenkor 1-5 mp-es időköz javasolt. Hosszabb folyamatoknál (pl. cseresznye beérése) értelemszerűen mondjuk naponta, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban / fényviszonyok között, ugyanonnan és ugyanolyan látószögben / dőlészszögben érdemes fotózni, hogy az animáció ne ugráljon, vagy villogjon - erre érdemes figyelni.

Szuperlassított felvételek (ha éppen nem esik az eső, semmi akadálya egy kis "csalásnak" - mi is ráejthetünk egy-egy vízcseppet a levélre, virágra, gyümölcsre - ilyenkor célszerű minél kisebb felbontást használni (4K vagy HD helyett pl. 720p, vagy akár 640x480), mivel általában ekkor engedélyezik az akciókamerák és okostelefonok a 60, vagy akár 90-120 képkocka / másodperces rögzítési sebességet.

Gyönyörű lehet például a pillangók, de akárt a leghétköznapibb káposzta-lepke is, amint nektárt keresve fenségesen csapdos szárnyaival  - de a madáretetőkön és a kerti tó élővilágán is elcsodálkozhatunk, gyorsított vagy lassított felvételekkel, szupermakróval vagy extra széles látószöggel víz alatt és víz felett - az mind-mind megtehető otthon.

Néhány csúcskategóriás készülék még éjszakai, hosszú expozíciós Tilmelapse módra is képes - érdemes ezekkel is eljátszani, fantasztikus látvány ahogy a csillagok elvonulnak a szirmaikat bontogató virágok felett.

Ez a felvétel is a Kukorica-figyelő projekt részeként készült, egy akciókamera és egy digitális tükörreflexes gép használatával (de amihez 3 éve csúcskategóriás eszköz kellett, azt ma egy teljesen átlagos telefont is tudja - érdemes a "Haladó" (Advanced settings) menüben nézelődni!

Legyen bármi is a koncepció, reméljük, hogy minden kedves olvasónk megtalálja és meg is örökíti mindannyiunk számára a természet szépséges metamorfózisát. Kérdés, vagy javaslat esetén az impresszumunkban található elérhetőségeinken tud mindenki kapcsolatba lépni szerkesztőségünkkel - köszönjük!

#MaradjOtthon - Vigyázzunk egymásra - Időkép Challenge 

2020. március 30.
Az Időkép.hu stábja


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |