Még pontosabbak lettek az előrejelzések

| 2016. március 8. 19:04 | Frissítve:
Megérkezett az új szoftververzió az Európai Középtávú Időjárás-Előrejelzési Központba, mostantól fél nappal távolabb látunk azonos beválással.

A szakemberek számára már hónapok óta elérhető a legmegbízhatóbbnak tartott ECMWF előrejelzés legújabb szoftververziója, illetve annak kimenete, kedd óta azonban éles üzemben is elérhető a továbbfejlesztett prognózis, melyet a szakemberek a program 40 éves történetének egyik legnagyobb előrelépéseként emlegetnek.

Az új előrejelzés minden eddigi globális modellfutásnál részletesebben, a korábbi 16 helyett 9 kilométeres rácsfelbontáson számolja bolygónk minden pontjára a várható időjárást, ez 900 millió pontot jelent, melyhez egy 3593 teraflop teljesítményű szuperszámítógépet használnak. A nagyfelbontású futás mellett a valószínűségi előrejelzések felbontása (és ezzel együtt beválása) is érdemben, 25 kilométerről 18 kilométerre javult.

Zölddel az új előrejelzés beválása (a magasabb jobb) - forrás: Ryan Maue

A felbontás növelésén túl számos egyéb változást is eszközöltek a bemenő észlelések (főként repülőgépes, műholdas, valamint GPS jelterjedésből számolt párássági adatok) jobb felhasználása és fejlettebb fizikai modellezéseket felhasználva. A változásokat októberi cikkünkben részletesen bemutattuk.

A fejlesztés eredményeként az ECMWF azonos beválási szintet fél nappal távolabbra tud biztosítani, így ebből az adatokból dolgozó intézetek

prognózisai világszerte tovább javulnak.

Idén tavasszal ráadásul az ingyenes elérhetősége miatt még szélesebb körben használt amerikai GFS modell is frissítést kap. A jelenleg május 17-ére várt frissítés egy nagy techológiai újítást, az ún. 4DEnVAR adatasszimilációt fogja tartalmazni - erről januári cikkünkben írtunk részletesebben.

Ennyit fejlődött 40 év alatt a számítógépes előrejelzés (animáció: ECMWF)

Forrás: ECMWF, ZAMG.at


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |