Medvék ólálkodnak Nógrádban

| 2014. november 1. 7:19 | Frissítve:
Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve.

Csütörtök este a Salgótarjántól északnyugatra fekvő Etes település közelében medvenyomokat láttak - olvashatjuk a Cink.hu internetes portálon.

Fotó: MTI

Az európai barnamedve a gyéren lakott észak-európai és oroszországi területeken él a legnagyobb számban, a Kárpátok és a Balkán mellett kisebb, szigetszerű populációi vannak, a teljes állomány 60-70 ezer példány között lehet. A Kárpátokban mintegy 10 000 medve él.

Nógrádban és a Heves megyével szomszédos területeken az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel, azóta viszont sűrűsödnek a bizonyított előfordulások, a 2014-es adatok alapján pedig már az is biztos, hogy nem csak kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia felől - írja az MTI.

A medvére - attól függetlenül, hogy mindenevő - csúcsragadozóként tekintünk, mert kiváló vadász is. A hímek három, a nőstények két mázsát nyomnak. A velük való találkozás lélektani felkészülést igényel, annak ugyanis esélye sincs, hogy az ember kiabálással elijessze, vagy elfusson előle, hiszen a medve másodpercenként 17 méter megtételére is képes, fára is sokkal jobban mászik. Kellő óvatossággal azonban elkerülhetők a veszélyes helyzetek.

Fotó: MTI


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |