illusztráció illusztráció

Megérkeztek az év első éjszakai világító felhői

Prédikálószéken és Siófokon működő éjjellátó kameráink örökítették meg az év első éjszakai világító felhőit.

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők (angolul: noctilucent cloud, NLC) szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Ezt a különleges felhőtípust idén ma hajnalban sikerült először lencsevégre kapni prédikálószéki és siófoki éjjellátó kameráinknak:

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Mi az az éjszakai világító felhő?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívűl száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség. Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk még világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt 2 órával figyelni az északnyugati és északkeleti horizontot. 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés