illusztráció illusztráció

Meglepő, de havazott hazánkban

Kékestetőt hajnalban, reggel vékony hólepel lepte be, de Bánkúton is havazott.

Az idei február nem az igazi télről és a havas tájakról szólt eddig, az időjárás inkább a kora tavaszt idézte a legtöbb napon. Ennek ellenére az éjszakai órákban Kékestetőn és Bánkúton fagypont köré, illetve kevéssel fagypont alá hűlt a levegő, és a magasban (a 850 hPa-os szinten, ami körülbelül 1500 méter magasan van) pedig néhány fokkal fagypont alatti volt a hőmérséklet. Így a csapadékképződés eső helyett hó formájában indult meg. Az említett feltételek pedig lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy a hajnali, reggeli órákban

Kékestetőn és Bánkúton havazás alakuljon ki.

Bár jelentős mennyiségű hó nem hullott, de így is a reggeli, délelőtti órákra fehér ruhát öltött a táj mindkét hegycsúcsunkon. Viszont ez a hó a délelőtti órákban Bánkúton már mindenhol elolvadt, és Kékestetőn is már csak az árnyékos részeken találkozhatunk hófoltokkal.

Havazott Kékestetőn | Kamera üzemeltetője: Kékestető Nonprofit Kft.
illusztráció
Bánkúton is havazott hajnalban | Kamera üzemeltetője: Bankutituristahaz.com

A Síelők.hu mérése szerint összesen 2 cm-nyi hó hullott Kékestetőn. A közelben a Sípark Mátraszentistván még továbbra is nyitva tart, 30 cm-es hóval várja a tél szerelmeseit.

A következő napok sem hoznak téli időt, folytatódik az évszakhoz képest enyhébb időjárás hazánkban. Viszont némi esély mutatkozik arra, hogy csütörtök este, illetve péntek hajnalban, reggel ismét hópelyhek keveredjenek az esőcseppek közé a Mátra és a Bükk csúcsán, de jelentősebb havazás ekkor sem várható.

Borítókép: Kékestető Nonprofit Kft. által üzemeltetett kamera felvétele

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Szerinted fog még havazni az idei szezonban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés