Megújult a széltérkép

| 2011. november 27. 23:58 | Frissítve:
Másfél hónapnyi béta-tesztelés után örömmel jelentjük be, hogy mostantól mindenki számára nyilvános megújult széltérképünk. Extrákkal!

Közel három éve jelentkeztünk első, már a mozgás illúzióját keltő széltérképünkkel, amely az akkor technikai lehetőségeknek megfelelően 5 db végtelenségig ismétlődő, önmagába visszatérő képkockából álló, GIF animáció formájában volt elérhető. Bár akkor látványos újításnak tűnt, megvoltak a maga korlátai; a 256 színű raszterezés miatt néha vibrált, vagy éppen villogott, ráadásul a kötött pályák miatt kevésé tűnt "élőnek".

Örömmel jelentjük be, hogy mostantól sokkal látványosabb, elevenebb, a légmozgást jelentősen élethűbben bemutató vizualizációnkon követhetik érdeklődő nézőink a hazánkban uralkodó pillanatnyi szélviszonyokat.

A legutóbbi 24 óra változásait, kiemelve a legnagyobb széllökéseket (azok pontos helyével és idejével), valamint a változások területi eloszlását látványos, csúszó grafikon és animált térkép formájában egyaránt nyomon követhetjük a videó jobb alsó sarkában.

Az új térképen egyszerre több, mint tízezer virtuális, a szélben sodródó "nyilat" követünk Magyarország domborzata felett; a szimbólumok mozgását külön-külön kezeljük úgy, hogy a mozgásvektorok észek-déli, illetve kelet-nyugati komponenseit folytonosan, lépésről-lépésre korrigáljuk, a legközelebbi, illetve legnagyobb széllökéseket jelentő mérőpontok intepolációja alapján.

Azt így létrejövő videón a nyilak ezrei úsznak a térkép felett; pontosan úgy kavarogva, ívesen elfordulva vagy éppen csavarodva, ahogyan a földfelszín felett mért szél örvénylik hazánkban, automatáink és észlelőink jelentései alapján.

Bár több száz szélmérő pont van jelen a térképen, a zsúfoltság elkerülése, illetve az áttekinthetőség javítása érdekében mindenhol csak az aktuális kisrégió legnagyobb szélsebességeit emeljük ki számszerűen; a legnagyobb lökésekkel arányos betűmérettel. Természetesen minden további mérési pont adatai is lekérdezhetőek: ha az egérkurzort a mérési pontot szimbolizáló halványkék pötty fölé visszük, a felugró ablakban láthatóak a kisebb, mért helyi értékek is.

A látványvilágon túl az egyik legfontosabb, tartalmi újításunk a valós idejű szélerő- szélirány és széllökés mérésére is képes, saját fejlesztésű, ún. másodperces szélmérő szenzor pontjainak kiemelése és elkülönítése a hagyományos mérésektől, illetve észlelésektől.

A másodperces szélmérők nagyobb, világoszöld pötty formájában emelődnek ki a térképen; ezen túlmenően az ezekhez tartozó felugró ablakban is teljesen új vizualizációt találhatunk. Ha az egérkurzort egy ilyen másodperces szélmérő fölé visszük, akkor egy olyan animációt láthatunk, amely másodperces bontásban vizualizálja a legutóbbi 10 perc legnagyobb széllökését, a széllökés felfutási görbéjét, a széllökéshez tartozó irányvektorok változásait, és persze a 24 órás maximum, illetve uralkodó (átlagos) szélirány, illetve szélerő grafikonjait.

Mindemellett saját, Budapest I. kerület, Várnegyedben működő másodperces szélmérőnk valós idejű vizualizációját mostantól 24/7/365 jelleggel, folytonosan közzétesszük a térkép mellett; - ezen tényleges, másodperces frissítéssel láthatóak az aktuális szélirány- és szélsebesség adatok a főváros e kiemelten fontos pontjáról.

Akik pedig hasznosnak találják ezt a szenzort, és szeretnének ilyen saját, másodperces időfelbontású, valós idejű vizualizációra képes szélmérőt saját kertjükbe, nyaralójuk tetejére vagy éppen egy kikötőben horgonyzó hajójuk árbócára (esetleg a móló irányfény-oszlopára), azok számára 2011. december 31-ig 50%-os előrendelési kedvezményt biztosítunk az Időkép Shop felületén (lásd kapcsolódó cikkünket).  

Reméljük, az új vizualizáció elnyeri majd nézőink tetszését; ha érdeklődő látogatóink bármilyen hibát, észrevételt vagy javaslatot szeretnének eljuttatni számunkra, azt ezúttal az idokep (kukac) idokep.hu e-mail címre vájuk.

Köszönjük!
2011. november 28.
Időkép.hu 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |