illusztráció illusztráció

Megújult a széltérkép

Másfél hónapnyi béta-tesztelés után örömmel jelentjük be, hogy mostantól mindenki számára nyilvános megújult széltérképünk. Extrákkal!

Közel három éve jelentkeztünk első, már a mozgás illúzióját keltő széltérképünkkel, amely az akkor technikai lehetőségeknek megfelelően 5 db végtelenségig ismétlődő, önmagába visszatérő képkockából álló, GIF animáció formájában volt elérhető. Bár akkor látványos újításnak tűnt, megvoltak a maga korlátai; a 256 színű raszterezés miatt néha vibrált, vagy éppen villogott, ráadásul a kötött pályák miatt kevésé tűnt "élőnek".

Örömmel jelentjük be, hogy mostantól sokkal látványosabb, elevenebb, a légmozgást jelentősen élethűbben bemutató vizualizációnkon követhetik érdeklődő nézőink a hazánkban uralkodó pillanatnyi szélviszonyokat.

A legutóbbi 24 óra változásait, kiemelve a legnagyobb széllökéseket (azok pontos helyével és idejével), valamint a változások területi eloszlását látványos, csúszó grafikon és animált térkép formájában egyaránt nyomon követhetjük a videó jobb alsó sarkában.

Az új térképen egyszerre több, mint tízezer virtuális, a szélben sodródó "nyilat" követünk Magyarország domborzata felett; a szimbólumok mozgását külön-külön kezeljük úgy, hogy a mozgásvektorok észek-déli, illetve kelet-nyugati komponenseit folytonosan, lépésről-lépésre korrigáljuk, a legközelebbi, illetve legnagyobb széllökéseket jelentő mérőpontok intepolációja alapján.

Azt így létrejövő videón a nyilak ezrei úsznak a térkép felett; pontosan úgy kavarogva, ívesen elfordulva vagy éppen csavarodva, ahogyan a földfelszín felett mért szél örvénylik hazánkban, automatáink és észlelőink jelentései alapján.

Bár több száz szélmérő pont van jelen a térképen, a zsúfoltság elkerülése, illetve az áttekinthetőség javítása érdekében mindenhol csak az aktuális kisrégió legnagyobb szélsebességeit emeljük ki számszerűen; a legnagyobb lökésekkel arányos betűmérettel. Természetesen minden további mérési pont adatai is lekérdezhetőek: ha az egérkurzort a mérési pontot szimbolizáló halványkék pötty fölé visszük, a felugró ablakban láthatóak a kisebb, mért helyi értékek is.

A látványvilágon túl az egyik legfontosabb, tartalmi újításunk a valós idejű szélerő- szélirány és széllökés mérésére is képes, saját fejlesztésű, ún. másodperces szélmérő szenzor pontjainak kiemelése és elkülönítése a hagyományos mérésektől, illetve észlelésektől.

A másodperces szélmérők nagyobb, világoszöld pötty formájában emelődnek ki a térképen; ezen túlmenően az ezekhez tartozó felugró ablakban is teljesen új vizualizációt találhatunk. Ha az egérkurzort egy ilyen másodperces szélmérő fölé visszük, akkor egy olyan animációt láthatunk, amely másodperces bontásban vizualizálja a legutóbbi 10 perc legnagyobb széllökését, a széllökés felfutási görbéjét, a széllökéshez tartozó irányvektorok változásait, és persze a 24 órás maximum, illetve uralkodó (átlagos) szélirány, illetve szélerő grafikonjait.

Mindemellett saját, Budapest I. kerület, Várnegyedben működő másodperces szélmérőnk valós idejű vizualizációját mostantól 24/7/365 jelleggel, folytonosan közzétesszük a térkép mellett; - ezen tényleges, másodperces frissítéssel láthatóak az aktuális szélirány- és szélsebesség adatok a főváros e kiemelten fontos pontjáról.

Akik pedig hasznosnak találják ezt a szenzort, és szeretnének ilyen saját, másodperces időfelbontású, valós idejű vizualizációra képes szélmérőt saját kertjükbe, nyaralójuk tetejére vagy éppen egy kikötőben horgonyzó hajójuk árbócára (esetleg a móló irányfény-oszlopára), azok számára 2011. december 31-ig 50%-os előrendelési kedvezményt biztosítunk az Időkép Shop felületén (lásd kapcsolódó cikkünket).  

Reméljük, az új vizualizáció elnyeri majd nézőink tetszését; ha érdeklődő látogatóink bármilyen hibát, észrevételt vagy javaslatot szeretnének eljuttatni számunkra, azt ezúttal az idokep (kukac) idokep.hu e-mail címre vájuk.

Köszönjük!
2011. november 28.
Időkép.hu 

Ezek is érdekelhetnek