Melegrekord a Lappföldön

| 2013. június 5. 14:49 | Frissítve:
Miközben a közelmúltban hazánkban hűvös, csapadékos idő volt jellemző, addig Finnországban tombolt a nyár.

Miközben itt - a Kárpát-medencében - az elmúlt napokban hűvös, csapadékos időben volt részünk, tőlünk északra Finnországban tombolt a nyár. Az ott tapasztalható hőhullámot ugyanazon hatások okozták, mely országunk esetében a változékony időt. Európa középső része felett jelenleg egy magassági hidegörvény található, a ciklon a Frederik nevet kapta a keresztségben. Ennek a ciklon-rendszernek - melyhez több front is kapcsolódik - az előoldalán a skandináv térség déli/délkelti irányból száraz, meleg levegőt kapott az elmúlt időszakban.

A jobbra lévő térképen láthatjuk a maximum-hőmérséklet területi eloszlását május utolsó napján Finnországban: A mért maximum hőmérséklet az ország területén 20-30 fok között mozgott.

Rovaniemi Lappföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa is, az északi-sarkkör mellett fekszik. A városban a pénteki napon 27,4 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak. Az átlagos maximum-hőmérséklet májusban 11 fok, míg júniusban 17 fok körül van azon a környéken. Tehát csaknem 16 fokkal mértek magasabb hőmérsékletet május utolsó napján, mint a májusi átlaghőmérséklet.

Lappföldön ritka eseménynek számít az ilyen erős május végi kánikula, de azért nem nevezhető példa nélkülinek, az elmúlt évszázadban néhányszor előfordult már hasonló hőség ezen időszakban a térségben. A pénteki napon azonban Lappföld területén nem Rovaniemi-ben mérték a legmagasabb maximum hőmérsékletet, hanem Kevo-ban, ahol egészen 30,5 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezzel az elképesztően magas értékkel Kevo fél fokkal a mélybe taszította a korábbi 30 fokos májusi lappföldi maximum-hőmérséklet rekordot, melyet 2010-ben regisztráltak. Tehát soha nem mértek még ilyen magas hőmérsékletet májusban a Lappföldön, mint múlt pénteken. Az országos rekordhoz képest azonban, néhány tized fokkal elmaradt ez az érték, így az 1995. májusában regisztrált országos 31 fokos érték nem került megdöntésre.

A finn meteorológia szolgálat adatai szerint az országban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet 2010. július 29-én jegyezték fel Joensuu városában, aznap 37,2 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Forrás: http://www.met.fu-berlin.de/de/wetter/maps/, Finnish Meteorological Institute, World Weather and Climate Information, Ogimet, Finland Times


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |