Metánrobbanások lyuggatják ki Szibériát

| 2020. szeptember 6. 11:45 | Frissítve:
Az újabban felfedezett, panelház méretű kráterek kialakulása feltehetően a klímaváltozás miatt következett be.

Idén nyáron egy újabb hatalmas méretekkel rendelkező, ezidáig ismeretlen eredetű krátert fedeztek fel Szibériában, a Jamal-félszigeten. A 2013 óta talált, legfeljebb pár tucat lyuk közül a legnagyobbak mélysége és átmérője is vegyesen 30-80 méter körül mozog.

Jamal-félsziget - Műholdkép: LANCE/MODIS

Bár a lyukak kialakulása még nem tisztázott, helytálló felvetésnek a permafroszt megolvadásával keletkezett metánkirobbanás ígérkezik. A permafroszt (fagyott talaj) szintje alatt több forrásból hatalmas mennyiségű illékony metán gyűlt össze az évmilliók alatt. A metángáz jégbe, talajba vagy vízrácsszerkezet alkotta zárt zsebekbe rekedt, így metán-hidrát képződött, mely a fokozódó nyomás miatt feltört a felszínre, létrehozva a hatalmas krátereket. A jelenség a komposztbomba kifejezést kapta, mely arra utal, hogy a kétmillió éve Szibériában kialakult örökfagy gyors olvadása időzített bombaként üzemel, veszélyeztetve a térséget.

Érdekesség, hogy alig két év alatt a kráterek feltöltődnek vízzel, majd jó eséllyel befagynak, így a helyszíni kutatás és vizsgálatok gyorsan szinte lehetetlenné válnak, még jobban megnehezítve a keletkezés valós okának felderítését. Az érintett tájakon a gázszivárgással is számolniuk kell a kutatóknak.

A Woodwell Klímakutató Központ sarkvidéki programigazgatója, Susan Natali, elmondta, hogy a napjainkban egyre gyakrabban előforduló rendkívül magas hőmérsékletek, és a globális felmelegedés segítheti elő a permasapka felszínközelbe jutását, és az örökfagy réteg zsugorodásával közvetve hasonló krátereket létrehozó robbanások sorozatát eredményezheti.

Borítókép: Vesti Yamal / Youtube


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |