Meteor-parádé

| 2012. augusztus 8. 16:37 | Frissítve:
Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban lesz a Perseidák maximuma, számtalan hullócsillagot láthatunk az égen.

Matusek László felvétele Lajosmizse mellől, köszönjük!

Már július második felétől érezhetően növekedni kezdett a meteorok száma, de a legtöbb augusztus közepére várható.

 A nyár második felében több meteorraj aktivitását is élvezhetjük a csillagos égen, melyek közül a legismertebb, a Perseidák raja.

Szent Lőrinc könnyei, azaz a Perseidák maximuma az idén augusztus 12-én, vasárnap hajnalban várható. A hold minimálisan fog csak zavarni, az utolsó negyed után lesz három nappal, és éjfél után kel fel.

Bővebb infó itt.

A raj radiánsa a Perseus csillagkép területén vándorol, így ennek nyomon követésével azonosíthatjuk be - jó eséllyel - a látott meteorok rajtagságát.

 

A Perseidáknak az augusztus 12-ei maximumán kívül még több kisebb „mellék maximuma” is szokott lenni; a régebbi megfigyelések alapján 8-9-e környékén lehet látni a legtöbb tűzgömböt, melyek az előtte és utána levő hetekben is jó eséllyel előfordulhatnak. A 12-ei maximumot követően még egy kisebb maximum is követi 14-15-e körül.

Bár az előrejelzések gyakran okoznak meglepetéseket, mégis idén az átlagosnál picit erősebb aktivitás várható. Pár évvel korábban, 2008-ban is augusztus 12-re jelezték a maximumot, mégis elhanyagolható volt az aktivitás. Egy nappal később, 13-án viszont igen látványos meteorhullást produkált a raj. Azon kevés szerencsések közé tartozok, akik ennek a parádénak a szemtanúja voltam - írja Jónás Károly. Hajnali 1:00 és 4:30 között 152 darab meteort láttam, ebből 130 darab Perseida volt, látványos tűzgömbökkel tarkítva a repertoárt.

Mindenképp érdemes tehát idén augusztusban is kilátogatni a csillagos ég alá, emlékezetes és látványos pillanatokban lehet részünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |