illusztráció illusztráció

Meteor érkezett Somogyba

Péntek este fényes tűzgömb jelent meg az égen, majd robbanást lehetett hallani.

Frissítve (14:10) -

illusztráció

A jobb oldali kép ma dél körül érkezett hozzánk, A képet Rosenberg Róbert készítette Adonyból, és Hardcore88 nevű észlelőnk küldte el szerkesztőségünkbe.

(C) Rosenberg Róbert (jobbra),
NAE, Időkép (lent),

Mindenkinek érintettnek köszönjük a gyönyörű felvételeket!

 

Frissítve (02:59) - Megérkezett szerkesztőségünkbe az (eddig ismert) első színes fotó is a káprázatos jelenségről, melyet igen távolról - az Aggteleki Nemzeti Park mellett fekvő Trizs településről fotózva "Tibike12" nevű észlelőnk küldött el nekünk néhány perccel ezelőtt. Köszönjük a ritka felvételet! 

illusztráció

illusztráció

illusztráció21 óra 46 perckor meteort észlelt több száz olvasónk a Dunántúlon. A 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget a Balaton közelében pár perccel később hangrobaj is követte, de a fénye Zalaegerszegtől Miskolcig látható volt. Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a felszínt is elérhették, erre utalhat több, alább olvasható beszámoló is.

Balra: a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület felvétele (www.nae.hu)

Az esetről Ladányi Tamás csillagász nyilatkozott a Blikknek. Állítása szerint a kőzet még a levegőben több darabra hullott, majd felrobbant, melyet több webkamera is rögzített.

Olvasói megfigyeléseinket az alábbi képen összegeztük. A rendelkezésre álló információk alapján a Balatontól délre, Somogy megye fölött történhetett a robbanás, melynek a hangja nagyjából 50 kilométeres sugárban hallatszódott.

illusztráció

"Ma 21:45 és 22:00 között, valószínűleg meteor csapódott a földbe valahol somogy-megyében! Kint dohányoztam a teraszon, és egy meteor tűnt fel az égen, erős fénye volt, ezután úgy másfél-két perc múlva hatalmas robbanás rázta meg a környéket, az ablakok is beleremegtek, lökéshullámot nem éreztem, tehát elég messze csapódhatott be! Én Lengyeltótiban lakom, Északról tartott Délre a meteor! Egy ismerősöm Balatonbogláron lakik és ő is látta, továbbá egy Látrányi ismerősöm is érzékelte a robbanást." - írta Box3r észlelőnk Lengyeltótiból.

"Kb háromnegyed 10kor láttuk mi is. Balatonendréd felett. Kb 2-3 perc múlva követte a hangrobbanás. É->D irányba haladt." - írta Lovas Péter a Balaton mellől.

"Hihetetlen... Nagykanizsán autózva figyeltünk fel a jelenségre, először azt hittük hogy rosszul sikerült tűzijáték. Ezek szerint nem csak mi láttuk és nem csak itt. Északnyugati irányból tartott délkeleti irányba és pár perccel később volt a hang ami hasonlított egy dörgéshez de hasonlót még nem hallottam." - írta Paizs István Nagykanizsáról

Várjuk beszámolóikat és felvételeiket!

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés