Mi az a Kossava?

| 2014. január 31. 12:55 | Frissítve:
Erős, viharos délkeleti széllökések, száraz, hideg levegő. De pontosan mi az a Kossava?

A Kossava szél főn-típusú szél, mely a Déli-Kárpátok nyugati oldalán alakul ki. Magyarországon a déli tájakon érződik általában hatása, de most a Dunántúl középső területein is érvényesül. Erős, olykor viharos, tartós, több napon át fújó, száraz, hideg szél. A hajnali, reggeli órákban a legerősebb. Általában nem jár rendkívüli kísérőjelenséggel, bár nehezíti a dunai hajózást, amint azt Jókai Mór is leírta részletesen az Arany Ember című regényében. Viszont jelen helyzetben a déli tájainkat hótakaró fedi, és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a szél ezt könnyen hordja a déli országrészben, emiatt hófúvás a továbbiakban is kialakulhat, Csongrád megyében pedig helyenként már hótorlaszokat emelt a szél.

Bokafoto képe a ma reggeli hóátfúvásról Gara és Bácsszentgyörgy között. Köszönjük!

A szélcsatornában délután is jellemzően csak -2, -3 fok körüli értékeket mérnek. Máshol fagypont köré, a Békéscsaba-Szolnok-Budapest vonaltó keletre, északkeletre pedig +3 és +7 fok közé melegedett a levegő. A legerősebb széllökést az elmúlt 24 órában Bakonyszombathelyen mértük, ott tegnap este fél 10-kor 97 km/h-s széllökés is volt, de azóta is többfelé előfordult viharos délkeleti széllökés.

Szerbiában sokkal rosszabb a helyzet - számolt be az Index.hu. A viharos Kossava szél komoly hófúvásokat okoz a Vajdaságban, a Dél-Bánságban, a Nyugat-Bánságban, valamint Dél-Bácskában is. Több helyen akadozik a forgalom a 2 méteres hótorlaszok miatt. Az országba jelenleg nem léphetnek be a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók.


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |