Micsoda porördögök!

| 2012. május 11. 15:03 | Frissítve:
Az elmúlt héten több helyen is megfigyeltek boszorkánytölcséreket, lássuk a legszebbeket!

A mai és a tegnapi napon is napsütéses, meleg időben volt részünk, melyhez erős besugárzás is párosult: nem véletlen tehát, hogy két portölcsért is lencsevégre kaptak észlelőink.

Szűcs László az alábbi felvételt juttatta el a mai napon a szerkesztőségünkbe, melyet Csömörnél, egészen pontosan a Határ út mellett kapott el ma délután, fél 1 magasságában. Leírása szerint a tölcsér körülbelül 15 másodpercig állt fent, a videón is látszik, hogy milyen hirtelen omlik össze. Nagyon köszönjük a felvételt!

A szép idő forgószélként vagy boszorkánytölcsérként is emlegetett jelenség kialakulásáért ugyanis az erős besugárzás a felelős. Kialakulhat abban az esetben, ha:

- az alsó légrétegek között jelentős szélnyírás van (alul szélcsend, pár száz méteren erős szél): ilyenkor ugyanis a feláramlás létre tud hozni egy vertikális tengelyű örvényt.

- a felszín közelében termik képződik, mely alatt alacsonyabb nyomású terület tud kialakulni, így a légnyomás kiegyenlítésének érdekében további meleg levegő áramlik, emiatt pedig szintén létrejöhet alacsonyszintű szélnyírás, ami miatt forgó mozgásba kezdhet a tölcsér.

Bő egy héttel ezelőtt, 2012. május 3-án kora délután Kujbus János észlelőnk Nyíradony közelében örökített meg egy ilyen káprázatos, égig érő jelenséget, amit szintén nagyon köszönünk!

 

Ácsi Márk Facebook profilunkra töltötte fel a következő videót, melyen szintén egy dust devil látható. A felvétel Oroszlány és Bokod között készült, ezt is nagyon köszönjük! Videó megtekintése >>


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |