Milyen lesz a tél?

| 2015. szeptember 3. 11:09 | Frissítve:
Alaptalan híresztelések cáfolata következik.

Ahogy minden évben, úgy idén is (főként a közösségi médiában) terjed a hír, melyben "szakemberek" véleményre hivatkozva riogatnak kemény téllel. A valóság ezzel szemben az, hogy

nem tudni, milyen lesz a tél.

A manapság használatos numerikus modellek 7-8 napos távra adnak jó beválású, tényszerű előrejelzéseket. Ez óriási fejlődés, 25 éve ugyanis még csak maximum 5 napra előre működtek ezek a megoldások. Ezen felül egy 3 hetes, illetve egy kísérleti 3 hónapos távlatra általánosabb tendenciák előrejelzését kutatják.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által kiadott előrejelzések szerint az ősz az átlagosnál szintén melegebb lehet, szeptember és október kissé szárazabb, a november átlagosan csapadékos. Ebben az időszakban a hirtelen felhőszakadások - mint amiket a nyár során tapasztalni lehetett - nagyon ritkák, inkább a "kezelhető" esőzések a jellemzőek.

A globális tengerfelszíni hőmérséklet eltérése az átlagtól El Nino és La Nina idején (NOAA)

Ilyen távú előrejelzésekben a két legfontosabb prediktor az ENSO (azaz az El Niño és La Nina) jelenségek ill. a sarkvidékek jéggel borítottsága. Idén az előbbi, azaz az El Niño hatás érvényesül, így az egyenlítő környékén felmelegedett óceán Afrikában száraz, a Karibi-térségben csapadékosabb éghajlatot okoz. Az Európára gyakorolt hatása ugyanakkor már

kevésbé egyértelmű.

Az eddigi tapasztalatok alapján El Niño esetén Észak-Európában inkább száraz, hideg, Dél-Európában, enyhe, csapadékos tél valószínűbb.

Az Északi-sarkvidék körüli jégtakaró kiterjedése az elmúlt öt évben. Idén az átlagosnál vékonyabb, de a 2012-es rekord megdőlése nem valószínű. (NSIDC)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kutatásában egy másik összefüggést tártak fel a szakemberek: Babolcsai György publikációja alapján az Észak-Atlanti térség szeptemberi légnyomás-anomáliája (azaz átlagostól való eltérése) és a Kárpát-medence decemberi hőmérséklet-anomáliája között bukkantak kapcsolatra. A decemberi anomália index (DAI)-ról bővebben a met.hu cikkében lehet olvasni. Az idei télről ez a korreláció így legkorábban

egy hónap múlva adhat becslést.

Mindenesetre az idei nyár az 1901 óta rögzített adatsorban a harmadik legmelegebb volt - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |