Újra biztonságban a tiszacsegei komp

Időkép | 2017. február 13. 11:02 | Frissítve:

Tovább tarol a Tiszán levonuló jeges ár, mely csónakokat, hajókat, kompokat rongált meg, süllyesztett el. Egy őrt hétfőn helikporterrel kellett kimenteni.

Péntek: Az árhullám Tiszafüred és Tiszaörvény után végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta a hétfőn elszabadult tiszacsegei kompot. Csütörtök késő délután a Jégtörő VIII. kiszabadította és elvontatta - olvasható a Vízügyi Főigazgatóság honlapján. Pénteken a kompot eredeti kikötőjébe vontatták. 

Szolnoknál tart a jeges ár - Sziklai Roland fotója, köszönjük!

Csütörtök: Reggel megindult a kiskörei tározóban a feltorlódott jég. A mintegy 800 méter hosszú, jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt. Kisköre alatt is több helyen megindult a feltorlódott jég, de van olyan szakasz, ahol állójég található. (forrás: MTI)

Szerda: A Tiszacsegén elsodródott komp szerdán késő délután a Sarudi-medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg - és vele együtt a komp is - visszasodródhat a főmederbe. A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az igazgatóság szerda déltől a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig harmadfokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra - a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig - a jég észlelése és nyomon követése érdekében harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el. (forrás: MTI)

Így sodorta el a tiszai kompot és vele az éjjeli őrt az ár - az ATV felvétele

Kedd: Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében - írja a Híradó. A Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég hétfő délelőtt Tiszacsege alatt összetorlódott, majd éjjel megindult. A torlódott jég fokozatosan halad Tiszafüred felé.

Hétfő: Tiszalök környékről a jégzajlás nagy része már elvonult - köszönjük a tájékoztatást és az alábbi fotót Gaál Zoltánnak!

A Tiszán és a Bodrogon összesen 150 km hosszan van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. A Híradó tájékoztatása szerint a jeges ár Tokajnál hajókat, csónakokat rongált meg, és süllyesztett el, köztük nagy testű tiszai sétahajókat is. A Tiszán kialakult jégdugó szombat éjjel pillanatok alatt visszaduzasztotta a Bodrogot. A Tiszalöki erőműnél jégtörőhajók várták a jeges ár érkezését, hogy megakadályozzák a jégdugó kialakulását, ami akár ahhoz is vezethetne, hogy az erőművet ideiglenesen le kellene állítani.

Befagyott a komp, nagy kerülőt kell tenni

Csongrádnál a két part között nem tudnak közlekedni a hajók, ugyanis a kompkikötő fele a jeges vízbe fagyott. A Tisza túlpartján fekvő Nagyrét lakóinak emiatt 60 km-t kell kerülniük az egy kilométeres út helyett, hogy átjussanak a folyó másik oldalára.

Tokajipepi fotója Tokajból, köszönjük!

Nem javul a belvízhelyzet

Valamelyest nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, több, mint 44 ezer hektár van víz alatt, melynek nagyobb része vetés, illetve szántó. Ezért az Alföldön sokfelé másodfokú belvíz-készültség van érvényben. Az éjszakai fagyok miatt a földek továbbra sem tudják elnyelni a vizet.

Egy kompot is elsodort a jeges ár

A Híradó arról is beszámolt, hogy ma reggel a Tiszacsege és Ároktő között közlekedő kompot elsodorta a jeges ár, majd 500 méter megtétele után a jégtáblák között megrekedt, rajta az éjjeliőrrel, akit helikopterrel mentettek ki. A szakemberek attól tartanak, hogy egy újabb jégmozgás miatt összeroppanhat a jármű.

Forrás: Hirado.hu, Vizugy.hu
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • A mentésben részvevők remélem megkapják az életmentő elismerést! Nagyon jár nekik! Szerintem....

 • Egy újabb infó a kompról.
  http://www.atv.hu/belfold/20170214-dramai-a-tetejere-fordult-a-jeg-fogsagaba-esett-komp-a-tiszan/hirkereso

 • Még szerencse, hogy az éjjeliőr nem eset, ugrott a jeges Tiszába!

 • Szerintem a hajó és csónaakosok Tokajnál "benészték " a jeget,pedig előre látható volt,mert a vásárosnaményi helyzet előre jelezte.

 • A Tiszacsegéről éjszaka elindult ár Tiszafüredig jött, itt délután megállt. Ha beindul komoly károk keletkezhetnek. Tiszaörvényen az egyik kikötőben sorakoznak az úszóházak és Tiszaszőlősön is van egy.

 • " A Tiszalöki erőműnél jégtörőhajók várták a jeges ár érkezését, hogy megakadályozzák a jégdugó kialakulását, ami akár ahhoz is vezethetne, hogy az erőművet ideiglenesen le kellene állítani. "

  6 napja...
  http://mno.hu/gazdasag/a-jeges-ar-miatt-leallitottak-a-tiszaloki-eromuvet-1385035

  Most akkor mi van ?

 • Szép és jó, jön a jegesárviz,de miért nem nyitják meg a Szamoson a tunyogmatolcsi és Gulácson Tiszai visztározót,amit nem kevés pénzből épitettek.Talán az emelőszerkezet árát elvitte a ...... ki.?

 • Mivel viszonylag ritkán fordul elő ilyen jellegű jéghelyzet a Tiszán, érthető, hogy az éberség és előrelátás csökkent. Bizony, hatalmas nyomást gyakorol a jégtömeg, ha megindul! Ez is egy olyan erő, amivel nem vagyunk képesek megbirkózni, így természetesen a károk minimalizálása kell legyen az elsődleges cél. De - mint azt a tiszacsegei komp is bizonyította - a vastagnak és erősnek vélt vastag drótkötél is cérnaszálként képes elpattanni ilyen terhelés hatására.

 • Megfelelő elővigyázatosság nélkül ez várható volt, hogy így lesz. Elkelne oda is 1-2 jégtörő.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak