illusztráció illusztráció

Mínuszok után melegedés

Kedd reggel az ország jelentős részén fagyhat, hétvégén viszont visszaköszönni látszik a 20 fokos meleg.

Bár a napokban sorra érik egymást a hidegfrontok, egyre lehűtve a levegőt, még korántsem kell, hogy eluralkodjon rajtunk a téli hangulat.

A szombati hidegfrontot követően tovább csökkent a hőmérséklet, hideg reggelek és hűvös délutánok jellemzik időjárásunk. Kedd reggel a szél elcsendesülése és a felhőzet felszakadozása következtében nagyobb területen kell fagyra készülni. Legnagyobb esély a mínuszokra az északi, északkeleti tájakon és az Alföld középső, északi területein mutatkozik. 

A kemény fagyok ugyan még nem köszöntenek be,

-3 és -1 fok környékére hűlhet a levegő.

A felszín közelében ennél pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat, így a növényekre már komolyabb veszélyt jelenthet a hajnal.

A hét vége hozza meg a fordulatot

illusztráció

2 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzések a következő napokban az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzése szerint
Forrás: Wetterzentrale.de

A hosszútávú előrejelzési modellek a jövő hét utolsó napjaira ígérik a változást az időjárásban, egyhangúan felmelegedéssel kecsegtetnek. Csütörtökön ugyan még egy hidegfront érintheti az országot, de péntektől megtörik a hideg őszi idő, és fokozatos melegedés veszi kezdetét. Hétvégén jó eséllyel sokfelé megközelítjük, vagy

átlépjük majd a 20 fokot.

Borítókép: Lőrincz Edit, Kmo

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés