illusztráció illusztráció

Napos hétvége, zivataros folytatás

A múlt héttel ellentétben most épp hétvégére javul meg az idő, vasárnap többfelé 25°C fölé emelkedik a hőmérséklet.

Igen csak kijutott e héten a kellemetlen időjárásból: a hét első felében az ország nagy része fölött erősen felhős volt az ég, csak keveset sütött a Nap, és főként a szerdai napon a keleti, északkeleti megyékben hullott több helyen kiadós, helyenként 15 mm-t is meghaladó eső. illusztrációEmellett főként a Dunántúlon és a középső tájakon, valamint északkeleten tombolt szerdán és csütörtökön erős, sok helyen viharos szél, ismét gondot okozva ezzel a korábban vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben.

Ma reggelre az ország nagy része fölött kiderült az égbolt, lecsendesedett a szél, így igen mélyre - a Dunántúlon több helyen is fagypont alá - süllyedt a hőmérséklet, a hivatalos mérések alapján Pápán -2,0°C-kal új évszázados hidegrekord született.

Nos, a hét végére búcsút mondhatunk a már-már őszt idéző időjárásnak, visszatér a kellemes, májusi idő. illusztrációSzombaton és vasárnap is országszerte sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék sehol sem alakul majd ki az országban.

Bár főként még szombat hajnalra kellőképpen lehűl a levegő - helyenként 5 °C alá süllyed a hőmérséklet -, a nappali felmelegedés mértéke jelentősen erősödik: szombaton 20-25, vasárnap az ország nagy részén 25 °C fölötti csúcshőmérsékletekre van kilátás. Igazán alkalmas lesz az időjárás kirándulás, kerti partyk szervezésére, sőt vasárnap akár strandolásra is, bár állóvizeink meglehetősen lehűltek az elmúlt napokban, a Balaton vize Siófoknál mindössze 13°C-os.

illusztrációNem tart sokáig azonban a nyugalom: hétfőtől nyugat felől egy sekély ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így bár továbbra is meleg, de egyre nedvesebb légtömegek határozzák majd meg időjárásunkat. Hétfőn még csak szórványosan, kedden viszont sokfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, főként utóbbi napon hevesebb zivatarok is lehetnek felhőszakadás méretű csapadék kíséretében. Bár néhány fokkal visszaesnek a maximumok, jelentős lehűléstől ezúttal nem kell tartanunk, sőt a legfrissebb előrejelzések szerint szerdától ismét melegszik a levegő. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés