illusztráció illusztráció

Nem lesz egyedül a telihold szombat éjjel

Égi kísérünk újra kiteljesedik, és ezúttal a Jupitert is megfigyelhetjük a teliholddal együtt.

Szombat este kel fel az idei év 11. teliholdja. Különlegessége az lesz, hogy egy vendéget is kap. Ezúttal égi kísérőnket a Jupiterrel láthatjuk együtt az égen. A Jupiter a Holdhoz képest balra, valamivel alacsonyabban lesz megtalálható. Este még látszólagosan 8 fok távolságra lesznek egymástól a keleti horizont felett, majd éjjel útjuk során egyre közelebb kerülnek egymáshoz, éjfél körül már csak 5 fok, hajnalban, napkelte előtt pedig már csak 3 fok választja majd el őket egymástól - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Ebből kifolyólag annak, aki a közeli együttállást szeretné megörökíteni, a hajnali órák kínálhatják a legjobb esélyt.

illusztráció
Hold-Jupiter együttállás október 28-án este 21 órakor | Forrás: Stellarium-web.org

Vasárnap este, éjjel is megfigyelhetjük az együttállást, ekkor látszólagos távolságuk 6 fok lesz, viszont ekkor már a 99%-os megvilágítású Holdtól jobbra lesz megtalálható a Naprendszer legnagyobb bolygója. Ugyanakkor az együttállás megörökítését még teljesebbé teheti, hogy közelükben lesz mindkét estén, éjjelen a Fiastyúk is, melyet a párostól jobbra tekinthetünk majd meg.

illusztráció
A Jupiter | Fotó: Etefi (Budapest - II. kerület)

Felhős vagy derült lesz az ég?

Szombat este, éjjel, illetve vasárnap hajnalban nem lesz zárt felhőzet felettünk, így jó esély nyílik az együttállás megfigyelésére az országban, csak kicsit türelmesnek kell lennünk, ha épp felhős lenne felettünk az ég. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel már több felhő lehet az égen, de ezek elsősorban fátyolfelhők lehetnek, így ekkor is lesznek időablakok, mikor megpillanthatjuk az együttállást. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy vasárnap hajnalban elsősorban északon, északkeleten pára, köd képződhet, ami megnehezítheti az együttállás megfigyelését, és hétfő hajnalban is előfordulhatnak néhol pára- és ködfoltok.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Pinviczki Rajmond (Tószeg) - Hold-Jupiter-Fiastyúk együttállás idén augusztusban

Szavazás

Megnézed majd hétvégén az együttállást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés