Növények vándorlása

| 2008. augusztus 13. 0:37 | Frissítve:
Kaliforniai kutatókban merült fel a következő kérdés: vajon a klímaváltozás okozza-e, hogy a növények egyre magasabb területekre húzódnak?
A Kaliforniai Egyetem tudósai 1977 után újra elvégeztek egy vizsgálatot Los Angeles közelében, a 2500 m magasan található Santa Rosa hegyláncon, melyből kiderült, hogy a 10 leggyakrabban előforduló növényfaj közül 9 most már magasabban fekvő vidékeken is előfordul, az alacsonyabb régiókból viszont több faj kipusztult.

A két felmérés közötti évtizedekben az ottani növényvilágot több hosszan tartó aszály pusztította, az átlaghőmérséklet pedig 2 Celsius fokkal emelkedett.

Az újonnan meghódított területeken a kutatók egészséges populációkat találtak, azonban az egyre forróbb, alacsonyabb területekről sok helyen még a sivatagi bokor is eltűnt. Elmondható továbbá, hogy a 9 faj elterjedésének határa átlagosan 65 méterrel húzódott feljebb.

A szárazság mellett más okokra is gyanakodnak a tudósok, mint például a légszennyezettségre és az erdőtüzekre; ám a kutatók szerint a legfőbb magyarázatot a csapadék elmaradása jelenti. Bár a középhőmérséklet emelkedésével párhuzamosan egyre gyakoribb aszályt nem sikerült egyértelmű összefüggésbe hozni az üvegházhatású gázkibocsátással, a pusztulási és vándorlási folyamat ellenben nagyban hasonlít a globális klímaváltozás várt forgatókönyvének vonatkozó fejezetére, mely szerint a növények a hűvösebb magaslatokra menekülnek majd az alföldekről és a hegyaljakról.


Forrás: University of California

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |