illusztráció illusztráció

Nyár végi erdőtüzek

A nyár végi hőségidőszakok hozzák a legnagyobb bozóttüzeket, egy kisebb szikra is elég, hogy akár 100 hektárra kiterjedő lángok pusztíthassanak.

hőségidőszakok hozzák a mediterrán klímaövezetbe a legnagyobb bozóttüzeket. A hosszas szárazság miatt ilyenkor a bozótosok már-már gyújtósnak számítanak, elég a legkisebb szikra, hogy sok száz hektárra kiterjedő tüzek pattanjanak ki.

A Földközi-tenger mentén és Észak-Amerika délnyugati partjain uralkodó mediterrán éghajlat fontos jellemzője a száraz és forró nyár. Ez még az itteni, szárazságtűrő fafajokból álló erdőket is nagyon kiszárítja, az igazi veszélyt azonban a valamikor kiirtott erdők helyén kialakult bozótosok jelentik. Itt az évről évre felgyűlő elszáradt növényi maradványok valóságos gyújtóssá válnak.

Az elmúlt hetek görögországi erdő- és bozóttüzeinek füstfelhői jól követhetők a műholdfelvételeken is. A mellékelt felvételen a vörös foltok nem a lángoktól származnak, a forró pontokat felismerő program rajzolta körbe piros vonallal a tüzekkel érintett térségeket. Az erős északi szél messzire, a felvételen 300 kilométeren is túl viszi a nagyobb tüzek füstjét. A legnagyobb füstzászló a főváros, Athén északkeleti előteréből indul, szerencsére a terjedő tűz megkímélte a sűrűn lakott területeket.

Kaliforniában lobbant lángra több ezer hektárnyi erdő és bozótos. A Los Angeles északi külvárosainak tőszomszédságában keletkezett tűzfészkek területét itt is piros vonal rajzolja körül, a füst ez esetben észak felé, tehát szerencsére a várostól távolodó irányban látható. A szárazföld felett haladó füstzászlót ez esetben is több száz kilométer hosszúságban követhetjük. Eddig 70 ház égett le, és több mint 6500 embert evakuáltak. A kár eddig 13, 6 millió dollár.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételei augusztus 22-én és 29-én készültek.

 

Forrás: MODIS, [origo]

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés