Nyár végi erdőtüzek

| 2009. szeptember 12. 15:23 | Frissítve:
A nyár végi hőségidőszakok hozzák a legnagyobb bozóttüzeket, egy kisebb szikra is elég, hogy akár 100 hektárra kiterjedő lángok pusztíthassanak.

ErdőtüzekA nyár végi hőségidőszakok hozzák a mediterrán klímaövezetbe a legnagyobb bozóttüzeket. A hosszas szárazság miatt ilyenkor a bozótosok már-már gyújtósnak számítanak, elég a legkisebb szikra, hogy sok száz hektárra kiterjedő tüzek pattanjanak ki.

A Földközi-tenger mentén és Észak-Amerika délnyugati partjain uralkodó mediterrán éghajlat fontos jellemzője a száraz és forró nyár. Ez még az itteni, szárazságtűrő fafajokból álló erdőket is nagyon kiszárítja, az igazi veszélyt azonban a valamikor kiirtott erdők helyén kialakult bozótosok jelentik. Itt az évről évre felgyűlő elszáradt növényi maradványok valóságos gyújtóssá válnak.

Az elmúlt hetek görögországi erdő- és bozóttüzeinek füstfelhői jól követhetők a műholdfelvételeken is. A mellékelt felvételen a vörös foltok nem a lángoktól származnak, a forró pontokat felismerő program rajzolta körbe piros vonallal a tüzekkel érintett térségeket. Az erős északi szél messzire, a felvételen 300 kilométeren is túl viszi a nagyobb tüzek füstjét. A legnagyobb füstzászló a főváros, Athén északkeleti előteréből indul, szerencsére a terjedő tűz megkímélte a sűrűn lakott területeket.

ErdőtüzekAz utóbbi napokban a tengerentúlon, Kaliforniában lobbant lángra több ezer hektárnyi erdő és bozótos. A Los Angeles északi külvárosainak tőszomszédságában keletkezett tűzfészkek területét itt is piros vonal rajzolja körül, a füst ez esetben észak felé, tehát szerencsére a várostól távolodó irányban látható. A szárazföld felett haladó füstzászlót ez esetben is több száz kilométer hosszúságban követhetjük. Eddig 70 ház égett le, és több mint 6500 embert evakuáltak. A kár eddig 13, 6 millió dollár.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételei augusztus 22-én és 29-én készültek.

 

Forrás: MODIS, [origo]


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Zúdult be a meleg szerda hajnalban Erős, viharos délkeleti széllel érkezett a meleg szerdára virradóan, előzetes adatok alapján a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlt.
  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Kiadós eső a láthatáron Egy hullámzó hidegfront, majd egy mediterrán ciklon okozhat többfelé csapadékot, több helyen kiadós mennyiség hullhat.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak