Nyugaton folytatódik a tél

| 2013. február 11. 13:09 | Frissítve:
Keddtől újra csapadékosra fordul az idő, a nyugati megyékben akár 20-30 cm hó is hullhat péntekig.

Havazik a Dunántúl nagy részén (kedd 8:50): A Dunántúlon több helyen ébrdehettünk intenzív havazásra, a Balaton térségében és a Nyugat-Dunántúlon többfelé már az 5 cm-t is meghaladja a friss hó vastagsága. A Kaposvár-Sárbogárd-Baja háromszögben ónos eső, havas eső a jellemző.

Jobbra: Hborsdavid93 fotója Fertődről

Nyugaton elkezdődött (hétfő 21:25): A nyugati megyékből egyre több helyről érkezik jelentés havazásról. A jelenlegi számítások is megerősítik, hogy nagyjából a Zalaegerszeg-Pápa képzeletbeli vonaltól nyugatra csütörtökig akár 20-30 cm friss hó hullhat.

Hétfőre virradóra már csak az északi, északkeleti tájakon fordult elő gyenge havazás, délnyugat felől megkezdődött a felhőzet csökkenése, így elsősorban a Dunántúlon meglehetősen mélyre, több helyen -10 fok alá csökkent hajnalban a hőmérséklet, a leghidegebbet, -12,7 fokot Nagykanizsáról jelentették észlelőink. Délelőtt tovább csökkent a felhőzet, így az északi, északkeleti tájak, valamint Szolnok térségének - ahol tartósnak bizonyult a reggelre képződött köd megemelkedéséből kialakult alacsonyszintű rétegfelhőzet - kivételével egyre több helyen sütött ki a Nap.

Balra fent: Stábunk hétfő délelőtt készült képe Fonyódról

Ahogy viszont azt az idei télen már megszokhattuk, nem kell sokat várnunk a következő mediterrán ciklonra. Éjszakától délnyugat felől egyre nagyobb területen borul be az ég, és eleinte a Dunántúlon, majd napközben már keletebbre is számíthatunk csapadékra: ez a magasban érkező enyhébb levegő hatására a nyugati, északnyugati tájak kivételével egyre inkább havas eső, eső formájában fog hullani, viszont kedd reggel főként a Dunántúl déli, délkeleti és középső részein, illetve a kezdeti, többnyire kisebb havazást követően a főváros környékén is nagy területetre kiterjedő ónos eső veszélye is fennáll, mely jégpályává változtathatja az utakat! Ugyanakkor a nyugati, északnyugati tájakon - elsősorban Zala és Veszprém megye nyugati, északnyugati felén, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében várhatóan nem vált folyékony halmazállapotra a havazás.

A csapadékos idő egészen csütörtök délutánig folytatódhat, a nagyobb mennyiségre a nyugati és déli megyékben számíthatunk, északkeleten jelentős mennyiség a jelenlegi számítások alapján nem várható. A Nyugat-Dunántúlon, ahol végig havazni fog, csütörtök estig akár újabb 20-30, sőt Vas és Győr Moson-Sopron megyékben helyenként akár 30 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Emellett a feltámadó északi szél szerda reggeltől ismét komoly hófúvásokat, így közlekedési fennakadásokat okozhat. Errefelé tehát megismétlődni látszik a januári hóhelyzet.

Jobbra fent: Varga Tamás vasárnap esti fotója Tápiószeléről, köszönjük!

Csütörtökre virradóra már a Dunántúl keletebbi vidékein is egyre  havazás lesz jellemző, viszont napközben fokozatosan szűnni kezd a csapadék, a hét második felében előreláthatólag szárazabb időszak jöhet, viszont az addigra vastag hóval borított, kevésbé felhős nyugati tájakon és Északi-középhegység völgyeiben hajnalra ismét igen mélyre süllyedhet a hőmérséklet.

A várható események alakulásának függvényében a hóhelyzetet Percről Percre rovatunkban követhetik nyomon kedves olvasóink.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |