illusztráció illusztráció

Omar

Az Omar III. fokozatú hurrikánná erősödve söpört végig a Karib-térség keleti részén, útját szökőárak, földcsuszamlások, árvizek kísérték.

Az Atlanti-óceán térségében hétfõn kialakult, Omar névre keresztelt trópusi vihar az elmúlt napokban folyamatosan; a legfrissebb mérések szerint a mai napon már III. kategóriájú hurrikánná erõsödött.

A benne mért maximális szélsebesség a 203 km/h-t, míg a legnagyobb széllökések a 250 km/órát is meghaladták.

A Saffir-Simpson skála szerinti 3. fokozatot csütörtök hajnalban érte el , éppen akkor, amikor lakott területek fölé ért. A tengeren ekkorra már a 10 métert is meghaladó hullámok alakultak ki; a Dominikai köztársaságtól keletre, délkeletre található szigetek elõzõleg kitelepített partvidékein szökõárak, a kisebb folyókon árvizek, a hegyvidéken pedig földcsuszamlások kísérték a vihar útját.

Az elõrejelzések szerint Omar az Atlanti-óceán felett halad tovább, lakott területeket szerencsére már nem fog érinteni.

Az Omar mellett kedden délután a Mexikói-öböl térségében, Honduras partjainak közvetlen közelében is kialakult egy trópusi depresszió. Az egyelõre még név nélküli képzõdmény várhatóan trópusi viharrá erõsödik. Honduras mellett elsõsorban Salvadorban, Guatemalában és Belize-ben kell kiadós esõzésekre számítani.

Forrás: RSOE, NHC, JTWC
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés