Orkánnal érkezett Xavier

| 2017. október 5. 14:17 | Frissítve:
Orkán erejű széllel, kiadós csapadékkal söpört végig a Xavier ciklon Németországon és Lengyelországon.

Csütörtökön elérte Németországot és Hollandiát a Xavier névre keresztelt mérsékelt övi ciklon, mely jelentős károkat okozott az ország északi tartományaiban. A szélsebbessége több helyen meghaladta a 120 km/h-t, Berlin környékén 137 km/h-ig erősödött a szél. A Harz-hegység magasabb régióiban azonban az alföldieknél is nagyobb,

178 km/h-s széllökést regisztráltak.

A vihar fennakadásokat okozott a légi és a vasúti közlekedésben is. Rendkívüli állapotot hírdetett a tűzoltóság is, miután egy óra alatt csaknem 300 riasztás érkezett be, írja a HVG. A legtöbb helyen a kidőlt fák, leszakadt faágak és felsővezetékek miatt kellett riasztani a tűzoltókat, de néhol a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát.

Forrás: Keep In Touch News

Lengyelországot sem kímélte az orkán, itt is a rengeteg kidőlt fa miatt kellett kihívni a tűzoltókat, a leszakadt vezetékek miatt pedig több tízezer ember maradt áram nélkül. A Szudétákhoz tartozó Śnieżka-hegyen 185 km/h-s széllökés is előfordult.

Forrás: Info-Meteo Warszava

A vihar csütörtökön Hollandiára is lecsapott, ahol nagyobb fákat is kettétört a szél, ahogy az az alábbi videón is látható: 

Forrás: WetterOnline

Forrás: Meteo-Nederland

A Xavier ciklon hidegfrontja csütörtök este viharos széllel hazánkat is elérte. Pilis-tetőn elhelyezett automatánk 94 km/h-s szelet regisztrált.

Új 24 órás szélmaximum térképünk


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak