illusztráció illusztráció

Özönvíz Kőszegen - videóval

Kőszeg utcáin hömpölyög a víz, a Dunán hétvégén árhullám vonul le, harmadfokú készültség várható. A Kendig-csúcson 120 mm eső hullott egy nap alatt.

illusztrációIdőjárási helyzet

Hazánk időjárását továbbra is az a ciklonális mező alakítja, mely a Kárpát-medencétől délre húzódik. Magyarország fölé egyre melegebb, azonban továbbra is nedves levegő áramlik, a folytatódó, csapadékos időjárás igen kedvezőtlenül hathat a jelenlegi helyzetben.

A Duna és a Tisza vízgyűjtő területére az elmúlt időszakban ugyanis igen nagy mennyiségű csapadék hullott, Közép-Európában a patakok és a kisebb folyók néhol már kiléptek medrükből.

(Herter Zoltán fényképei Kőszegről) illusztráció
Videó ide kattintva
Ausztria

Ausztriában a napok óta tartó, özönvízszerű esőzések következtében csaknem tízezer katonát helyeztek riadókészültségbe. A Krems és a Traun folyók kiléptek medrükből, közel 50 út járhatatlanná vált, az ítéletidőnek feltehetőleg halálos áldozata is van. Az egyik alsó-ausztriai településen, a Scheibbs körzetbeli Lunz am Seen az Osztrák Meteorológiai Intézet jelentése szerint 2 nap alatt 207 liternek megfelelő mennyiségű eső hullott le négyzetméterenként.

1 mázsa víz minden négyzetméterre

Itthon is egyre rosszabb a helyzet, Kőszeg városában helyenként 40 cm-es víz hömpölyög az úton, a hegyekből lezúduló víz elöntötte a város utcáit. A Vas Megyei Katasztrófavédelem segítségével szivattyúkkal és homokzsákokkal védekeznek a víz ellen.

illusztráció Érdemes figyelemmel követni csapadéktérképeinket, a nyugati határszélen található Pornóapátiban 102 mm, valamint a Kőszegi-hegységben fekvő Kendig-csúcson elhelyezett mérőállomás 24 óra leforgása alatt több, mint 120 mm csapadékot regisztrált.

"Közben árad a Rába, a Mura, a Gyöngyös, a Répce és a kisebb patakok is" - közölte Gál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Az ausztriai és szlovéniai vízhozamok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a Rábán Szentgotthárdnál már este árvízvédelmi készültséget kell elrendelni, és ez várható az éjszaka folyamán a Murán is.

Fent: Sátoraljaújhely (iski fényképe)

Harmadfokú készültség a Dunán

A Dunán és a Tiszán hétvégétől várható az árhullám, valószínűleg a III. fokozatú árvízkészültség is életbe lép majd. Budapesten újra hullámok öntik majd el a rakpartot, de várhatóan a Római-part magasságát is eléri a vízszint. A Duna várhatóan 760 cm-nél fog tetőzni.

Forrás: Wetterzentrale, Hydroinfo, MTI, Index, [origo]

Alább megtekinthetőek Pintér Tibor (hg1dmt) fényképei, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés