Özönvíz Kőszegen - videóval

| 2009. június 24. 17:11 | Frissítve:
Kőszeg utcáin hömpölyög a víz, a Dunán hétvégén árhullám vonul le, harmadfokú készültség várható. A Kendig-csúcson 120 mm eső hullott egy nap alatt.
Időjárási helyzet

Hazánk időjárását továbbra is az a ciklonális mező alakítja, mely a Kárpát-medencétől délre húzódik. Magyarország fölé egyre melegebb, azonban továbbra is nedves levegő áramlik, a folytatódó, csapadékos időjárás igen kedvezőtlenül hathat a jelenlegi helyzetben.

A Duna és a Tisza vízgyűjtő területére az elmúlt időszakban ugyanis igen nagy mennyiségű csapadék hullott, Közép-Európában a patakok és a kisebb folyók néhol már kiléptek medrükből.

(Herter Zoltán fényképei Kőszegről)
Videó ide kattintva
Ausztria

Ausztriában a napok óta tartó, özönvízszerű esőzések következtében csaknem tízezer katonát helyeztek riadókészültségbe. A Krems és a Traun folyók kiléptek medrükből, közel 50 út járhatatlanná vált, az ítéletidőnek feltehetőleg halálos áldozata is van. Az egyik alsó-ausztriai településen, a Scheibbs körzetbeli Lunz am Seen az Osztrák Meteorológiai Intézet jelentése szerint 2 nap alatt 207 liternek megfelelő mennyiségű eső hullott le négyzetméterenként.

1 mázsa víz minden négyzetméterre

Itthon is egyre rosszabb a helyzet, Kőszeg városában helyenként 40 cm-es víz hömpölyög az úton, a hegyekből lezúduló víz elöntötte a város utcáit. A Vas Megyei Katasztrófavédelem segítségével szivattyúkkal és homokzsákokkal védekeznek a víz ellen.

Érdemes figyelemmel követni csapadéktérképeinket, a nyugati határszélen található Pornóapátiban 102 mm, valamint a Kőszegi-hegységben fekvő Kendig-csúcson elhelyezett mérőállomás 24 óra leforgása alatt több, mint 120 mm csapadékot regisztrált.

"Közben árad a Rába, a Mura, a Gyöngyös, a Répce és a kisebb patakok is" - közölte Gál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Az ausztriai és szlovéniai vízhozamok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a Rábán Szentgotthárdnál már este árvízvédelmi készültséget kell elrendelni, és ez várható az éjszaka folyamán a Murán is.

Fent: Sátoraljaújhely (iski fényképe)

Harmadfokú készültség a Dunán

A Dunán és a Tiszán hétvégétől várható az árhullám, valószínűleg a III. fokozatú árvízkészültség is életbe lép majd. Budapesten újra hullámok öntik majd el a rakpartot, de várhatóan a Római-part magasságát is eléri a vízszint. A Duna várhatóan 760 cm-nél fog tetőzni.

Forrás: Wetterzentrale, Hydroinfo, MTI, Index, [origo]

Alább megtekinthetőek Pintér Tibor (hg1dmt) fényképei, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak