Pénteken vihar jön

| 2009. május 21. 17:39 | Frissítve:
Pénteken a késő délutáni órákban várhatóan erős zivatarrendszer vonul majd át az országon. Közvetíteni fogjuk.
Május vége az igazi nyár eleji zivatarok szezonja, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly ilyenkor 1 hét leforgása alatt 3 tornádót is lencsevégre kaptak amatőr meteorológusok. Idén sem lesz ez másképp, a számítógépes előrejelzések egy hidegfronthoz kapcsolódóan komoly vihartevékenységre számítanak a péntek késő délutáni órákban.

Mivel egy vihar kialakulását és működését rengeteg tényező alakítja, ezért meglehetősen nehéz még 24 óra távlatából is pontos prognózist felállítani, de előreláthatóan a feltételek kedvezőek lesznek egy olyan heves zivatarrendszer kialakulásához, mely Ausztria irányából, a front vonalán mozogva gyors, kb. óránkénti 50-60 km/h-s sebességgel vonul át az országon.

A várható viharok miatt országszerte másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a pénteki napra. A hivatalos figyelmeztetés szerint elsősorban az ország északi felén fordulhat elő heves zivatar, melyet 90 km/h feletti széllökés, 2 cm-t meghaladó méretű jég és 30 mm-nél is több csapadék kísérhet.

Csapatunk ez alkalommal is élő közvetítéssel és percről percrével fog jelentkezni. A tavaly befejezett kísérleti adások után idén mobilinternet segítségével már bárhonnan tudunk élőképet sugározni, a mai nap folyamán elkészülő fejlesztésünk segítségével pedig viharvadász kocsink pozíciója GPS nyomkövetés segítségével a térképeken is látható lesz. Péntek hajnalban elkészült riasztási térképünk (ld. jobb fent és cikkünk) is, reméljük ezzel is segítjük olvasóink tájékozódását.

Hamarosan indul közvetítésünk!

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |