illusztráció illusztráció

Petermann- gleccser

A NASA műholdfelvételei bizonyítják, hogy egy hatalmas repedés szeli ketté a grönlandi jégnyelvet. Egyes amerikai kutatók a gleccser szétdarabolódásától tartanak.

Grönland északnyugati részén található a Jeges-tengerbe ömlő Petermann-gleccser, melyet az elmúlt időszakban az Ohio Egyetem Sarkkutató Intézetének munkatársai kezdtek el tanulmányozni. A területről készült műholdfelvételek 2 eseményre is felhívták figyelmüket.

Júliusban a gleccser alsó részét alkotó, 29 km² területű, vízen úszó jégdarab szakadt le a jégnyelvről.

A másik jelenség ennél sokkal aggasztóbb. Jelenleg ugyanis egy 11 km hosszú, 800 m széles hasadék vágja ketté a jégnyelvet; melynek következtében akár egy mintegy 160 km² kiterjedésű jégdarab is leszakadhat, majd becsúszhat a tengerbe.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a hasadék a szokványos jégmozgási folyamat következtében keletkezett, vagy az oly sokszor emlegetett klímaváltozás hatásai állnak a jelenség mögött. A kutatók között megoszlanak a vélemények; a Colorado Egyetem munkatársa szerint például - aki egyébként már korábbi expedíciókról ismeri ezt a jégnyelvet - a mostani hasadék keletkezése „normális” jelenség.

Forrás: NG
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés