Pillangóáradat

| 2009. május 29. 18:35 | Frissítve:
Eddig soha nem látott mennyiségű bogáncslepke árasztotta el kontinensünket a napokban. Itthon a Dunántúlon figyelték meg őket.
Entomológusok egyetértenek abban, hogy 50 éve nem láttak ekkora tömegű pillangóinváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot.

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött az invázió, a szigetországban a legmagasabb hegyektől, a legsűrűbb erdőkön át mindenhol megjelentek példányai. A Natural England rezervátum munkatársai percenként 50 lepke érkezését jegyezték fel a norfolki parton, ahol összesen 18000 példányt számláltak meg.

Németországba gyorsabban eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó; Bajorországban és Baden-Württembergben már két hete feljegyezték érkezését. Északkeletre tartva egy hét leforgása alatt elérték a Balti-tengert. Több mint 300 helyszínről jelentették 25-nél több egyed észlelését egy napon belül, 15 helyszínen pedig 1000-nél is több pillangót láttak egy nap.

Egy spanyol kutató, Constanti Stefanescu Marokkóban százezrével látta kikelni a lepkéket február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyók tápnövényének csírázását. Már ekkor sejteni lehetett az idei inváziót, a kedvező szelek segítségével pedig áprilisban már el is érték Spanyolországot a lepketömegek. Pár hétre rá pedig Franciaországban is látták őket.

Hazánk sem maradt ki a sorból; itthon elsősorban a Dunántúlon – a Bakonyban és a Balaton környékén - látták eddig a színpompás lepkék tömegeit.

Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye - a faj nevéből adódóan - a bogáncs és más, gyakori növények.

Forrás: Index, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |