illusztráció illusztráció

Pillangóáradat

Eddig soha nem látott mennyiségű bogáncslepke árasztotta el kontinensünket a napokban. Itthon a Dunántúlon figyelték meg őket.

Entomológusok egyetértenek abban, hogy 50 éve nem láttak ekkora tömegű pillangóinváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot.

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött az invázió, a szigetországban a legmagasabb hegyektől, a legsűrűbb erdőkön át mindenhol megjelentek példányai. A Natural England rezervátum munkatársai percenként 50 lepke érkezését jegyezték fel a norfolki parton, ahol összesen 18000 példányt számláltak meg.

Németországba gyorsabban eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó; Bajorországban és Baden-Württembergben már két hete feljegyezték érkezését. Északkeletre tartva egy hét leforgása alatt elérték a Balti-tengert. Több mint 300 helyszínről jelentették 25-nél több egyed észlelését egy napon belül, 15 helyszínen pedig 1000-nél is több pillangót láttak egy nap.

Egy spanyol kutató, Constanti Stefanescu Marokkóban százezrével látta kikelni a lepkéket február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyók tápnövényének csírázását. Már ekkor sejteni lehetett az idei inváziót, a kedvező szelek segítségével pedig áprilisban már el is érték Spanyolországot a lepketömegek. Pár hétre rá pedig Franciaországban is látták őket.

Hazánk sem maradt ki a sorból; itthon elsősorban a Dunántúlon – a Bakonyban és a Balaton környékén - látták eddig a színpompás lepkék tömegeit.

Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye - a faj nevéből adódóan - a bogáncs és más, gyakori növények.

Forrás: Index, MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés