illusztráció illusztráció

Pollentérkép

Hazánkban több, mint egymillióan allergiásak valamely növény hímporára, pollenjére. Új térképünk nekik is segít tájékozódni a virágporok óceánjában!

Az orgona, cseresznye, mandula vagy egyéb gyümölcseink, dísznövényeink csodálatos, lengedező édes-csábító illattal kecsegtetik a tavaszvárókat; ám vannak közöttünk, akiknek némely növény időnként - főleg nyár végén - igencsak megkeseríti az életét.

A legtöbben a parlagfű pollenjére allergiásak, de a csalán, hárs, kőris és egyéb - kevésbé látványos, ám annál kellemetlenebb társai - szintén listavezetőek a köhögés, fullasztóan nehéz légzés vagy éppen az általános, rossz közérzet felelőseinek listáján.

Új térképeink az ő tájékozódásukat segíthetik leginkább. Hova érdemes mennünk (vagy éppen nem) kirándulni; mikor és hol kell számítanunk légszomjra, vagy rosszabb esetekben könnyezésre, hányingerre, és sok-sok zsebkendő elfogyasztására nem kevésbé drága, antiallergén gyógyszerek vagy - aszthmások esetén - az inhaláló kelletlenül sűrű használatára.

A hazai pollenszezon 3 főbb szakasza

Az első szakasz tavasszal, a fák virágzásakor kezdődik, ekkor eleinte a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a nyír, a szil, a nyár, a kőris, a juhar és a fűzfa, később a tölgy, a platán, és a bükkfa virágzásakor levegőbe jutott pollen vált ki allergiás reakciókat, és okoz kellemetlenségeket.

Harmadik szakasza, melybe épp ezekben az hetekben lépünk, és amely a legtöbb embernek okoz kellemetlenségeket, az a júliustól őszig, akár október végig is eltartó időszak. Ekkor virágzik, az egyik legnagyobb „ellenség”, a parlagfű, a fekete üröm, és a libatopfélék.

A Magyarországon leggyakrabban előforduló pollen-pollen keresztreakciók:

mogyoró – gyertyán, éger, nyír
kőris – fagyal, orgona, jázmin
füvek – különböző minden más fűvel
libatop – disznóparéj.

Mit tehetnek az allergiások?

- Aki fűfélékre allergiás, kerülje azt a helyet ahol füvet nyírnak. A frissen nyírt fű nedvei bőrre kerülve kiütéseket is okozhatnak a betegek körében!
- A gyomokra allergiások (üröm, parlagfű, lándzsás útifű) nyáron ne gyomláljanak!
- A virágporra allergiások kerüljék a kamilla, csalán, lándzsás útifű tartalmú teákat és szirupokat! Kötőhártya, illetve egyéb gyulladásokat véletlenül se kezeljék kamilla teával!
Használják ki a szabadságokat, illetve mielőtt olyan helyre utaznak, ahol az adott növény virágzik, kezdjék el megelőző szerek használatát!
- Mossanak gyakran hajat, felsőruházatot, a szellőztetést inkább az éjszakai órákra időzítsék!
- Gyógyszeres kezelés esetén vezessenek pollennaptárat, melyben megjelölik, hogy melyik időszakban mit szedtek, s ez alapján kontrollvizsgálatokon visszakereshető, hogy milyen körülmények között szorult rájuk!

Az Időkép pollentérképei egyelőre hetente, minden péntek délután frissülnek, de igény esetén később lehetővé tesszük a személyes észlelést és a napi frissítést is.

Reméljük, nézőink hasznosnak találják az új vizualizációkat, és gyakran látogatják majd vonatkozó aloldalunkat.

Köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés