Pollentérkép

| 2010. május 3. 2:53 | Frissítve:
Hazánkban több, mint egymillióan allergiásak valamely növény hímporára, pollenjére. Új térképünk nekik is segít tájékozódni a virágporok óceánjában!

Az orgona, cseresznye, mandula vagy egyéb gyümölcseink, dísznövényeink csodálatos, lengedező édes-csábító illattal kecsegtetik a tavaszvárókat; ám vannak közöttünk, akiknek némely növény időnként - főleg nyár végén - igencsak megkeseríti az életét.

A legtöbben a parlagfű pollenjére allergiásak, de a csalán, hárs, kőris és egyéb - kevésbé látványos, ám annál kellemetlenebb társai - szintén listavezetőek a köhögés, fullasztóan nehéz légzés vagy éppen az általános, rossz közérzet felelőseinek listáján.

Új térképeink az ő tájékozódásukat segíthetik leginkább. Hova érdemes mennünk (vagy éppen nem) kirándulni; mikor és hol kell számítanunk légszomjra, vagy rosszabb esetekben könnyezésre, hányingerre, és sok-sok zsebkendő elfogyasztására nem kevésbé drága, antiallergén gyógyszerek vagy - aszthmások esetén - az inhaláló kelletlenül sűrű használatára.

A hazai pollenszezon 3 főbb szakasza

Az első szakasz tavasszal, a fák virágzásakor kezdődik, ekkor eleinte a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a nyír, a szil, a nyár, a kőris, a juhar és a fűzfa, később a tölgy, a platán, és a bükkfa virágzásakor levegőbe jutott pollen vált ki allergiás reakciókat, és okoz kellemetlenségeket.

Második szakasza májustól júliusig tart, ekkor már füvek, és néhány gyomnövény okoz panaszokat, mint például a pázsitfűfélék (perjék), a lórom, az útifű, és a csalánfélék.
Harmadik szakasza, melybe épp ezekben az hetekben lépünk, és amely a legtöbb embernek okoz kellemetlenségeket, az a júliustól őszig, akár október végig is eltartó időszak. Ekkor virágzik, az egyik legnagyobb „ellenség”, a parlagfű, a fekete üröm, és a libatopfélék.

A Magyarországon leggyakrabban előforduló pollen-pollen keresztreakciók:

mogyoró – gyertyán, éger, nyír
kőris – fagyal, orgona, jázmin
füvek – különböző minden más fűvel
libatop – disznóparéj.

Mit tehetnek az allergiások?

- Aki fűfélékre allergiás, kerülje azt a helyet ahol füvet nyírnak. A frissen nyírt fű nedvei bőrre kerülve kiütéseket is okozhatnak a betegek körében!
- A gyomokra allergiások (üröm, parlagfű, lándzsás útifű) nyáron ne gyomláljanak!
- A virágporra allergiások kerüljék a kamilla, csalán, lándzsás útifű tartalmú teákat és szirupokat! Kötőhártya, illetve egyéb gyulladásokat véletlenül se kezeljék kamilla teával!
Használják ki a szabadságokat, illetve mielőtt olyan helyre utaznak, ahol az adott növény virágzik, kezdjék el megelőző szerek használatát!
- Mossanak gyakran hajat, felsőruházatot, a szellőztetést inkább az éjszakai órákra időzítsék!
- Gyógyszeres kezelés esetén vezessenek pollennaptárat, melyben megjelölik, hogy melyik időszakban mit szedtek, s ez alapján kontrollvizsgálatokon visszakereshető, hogy milyen körülmények között szorult rájuk!

Az Időkép pollentérképei egyelőre hetente, minden péntek délután frissülnek, de igény esetén később lehetővé tesszük a személyes észlelést és a napi frissítést is.

Reméljük, nézőink hasznosnak találják az új vizualizációkat, és gyakran látogatják majd vonatkozó aloldalunkat.

Köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |