illusztráció illusztráció

Pro hírek #2

Cikkünkben a 2 hete indított Pro rendszer nyilvános tesztjének eredményeit, javításait foglaljuk össze.

Az Idõkép Pro nyilvános tesztje 2008. szeptember 1-jén indult, a rendszer létrehozását célzó koncepciót nyitó cikkünkben olvashatták az érdeklõdõk.
Azóta már több, mint 50-en csatlakoztak a teszthez, kipróbálva a rendszer alapszolgáltatásait. A résztvevõktõl nagyon sok észrevételt kaptunk, amelyet igyekszünk a lehetõ legjobban figyelembe venni a fejlesztés során.
Mostantól várhatóan év végéig (a nyilvános teszt, vagyis az elsõ fejlesztési fázis befejezéséig) hetente, kéthetente rendszeresen jelentkezünk majd a mostanihoz hasonló összefoglalóval a felmerülõ problémákkal, igényekkel, javításokkal és új funkciókal egyaránt. Jelenlegi írásunk tehát ezen cikksorozat elsõ része, amiben sorra vesszük az eddigi tapsztalatokat, ill. a fejlesztés irányvonalát.

Pozitívumok

A több, mint 50 résztvevõ által beküldött, az idõjárás-állomásokat környezetükben bemutató fotók azt igazolták, hogy nagyon sokan komolyan vették a hitelesség szempontjából nélkülözhetetlen elhelyezési alapelveket.
A legtöbb fényképen precízen árnyékolt hõmérõk, tetõkön vagy antennrudakon, megfelelõ magasságban rögzített szélmérõk, ideálisan kihelyezett csapadékmérõk láthatóak.
Ezek a fotók, amellett hogy szépek, rengeteg öteletes megoldást mutatnak be, és így példaértékûek is - nem csak a Pro rendszer, hanem valamennyi amatõr észlelõnk számára.
Ezért azt tervezzük, hogy hamarosan valamilyen "kiállítást" rendezünk majd ezekbõl a képekbõl, akár az Idõkép Képtárában, akár a Pro rendszer egy nyilvános aloldalán.
Amint ez a válogatás elkészül, külön cikkben hívjuk majd fel rá az érdeklõdõk figyelmét, részletezve a képeken látható egyedi megoldások elõnyeit és esetleges hátulütõit.

Negatívumok

A Pro rendszert kiszolgáló szerverünk sajnos elég lassúnak bizonyult, fõleg, ha hosszú távú kimutatások elkészítését kértük tõle. Ezt minden résztvevõ tapasztalhatta, aki 1 hetes, vagy annál hosszabb idõszakot kérdezett le visszamenõleg.
Fõleg az elsõ héten fordult elõ, hogy az automatikus konzisztencia-vizsgálat (hibásan) letiltott több, valójában helyes adatot szolgáltató állomást, vagy azok valamely paraméterét. Ilyenkor az automata tulajdonosa még a saját adatait sem látta, csak egy hibaüzenetet. Ez utóbbin mindenképpen változtatni fogunk, a jövõben - még ha indokolt is a tiltás, - az automata tulajdonosa akkor is látni fogja a saját adatait (a környezetét viszont nem).

Fejlesztési irányvonal (jelenleg)

1) Pontosabb és ellenõrizhetõbb konzisztencia-vizsgálat. Ha az adatok hitelességét figyelõ automatikus eljárás hibát, tiltást vagy figyelmeztetést kezdeményez, akkor az automata tulajdonosa részletesen lekérdezheti, hogy pontosan mikor, és miért minõsített így a rendszer. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges sárga (figyelmeztetés) vagy vörös (tiltás) kezdeményezésekor láthatja, hogy tõle északra, délre, keletre ill. nyugatra mennyit mértek a hozzá legközelebbi állomások, mennyi volt ezek minõsített szórása, mennyi volt az esetleges magasság-különbségbõl eredményeztethetõ maximális eltérés. Mindezek mellett természetesen megjelenik, hogy mennyit mért a saját (központi) automatája ugyanekkor, és hogy ez hány %-al haladta meg az adott idõjárási körülmények között, a konzisztencia-figyelõ eljárás matematikai modellje szerint megálapított aktuális (maximális) hibahatárt. Ezt az elemzést akkor láthatja az automata tulajdonosa, ha figyelmeztetés, vagy tiltás esetén kinyitja a "Minden paraméter mutatása" lehetõséget, a konzisztencia-ellenõrzési dobozban.
Kérünk mindenkit, hogy ha figyelmeztetéssel vagy tiltással találkozik a saját automatájánál, akkor nyissa ki, és figyelmesen tanulmányozza ezt az elemzést, hiszen a matematikai modellek sem tévedhetetlenek, fõleg most, a fejlesztési fázisban elõfordulhat, hogy tévesen kezdeményeznek tiltást a Pro rendszeren belül. Ezért a fejlesztõk számára is nagy segítség volna, ha a vélt vagy valós, téves vagy megkérdõjelezhetõ értékelés esetén mindezekrõl visszajelzést kapnánk, kaphatnánk. Megköszönnénk, ha ilyenkor a teljes elemzést - képernyõkép, vagy táblázatos/ szöveg formájában a Pro rendszerbõl kimásolva elmentenék, majd eljuttatnák hozzák a shop (kukac) idokep.hu e-mail címre.

2) Hamarosan optimalizálni fogjuk az adatbázist, hogy a hosszabb idejû lekérések is gyorsabbá váljanak.

3) Szebbé, és informatívabbá tesszük majd a grafikonokat. Választhatóan látni lehet majd rajtuk saját automatánk adataival idõszinkronban a hozzá legközelebb esõ, 4 égtáj szerinti automata adatait is egyaránt.

4) A térkép-kivágatokon (a sajáton kívül) ugyanez a 4, égtáj szerint körülvevõ automata fog szerepelni a jelenlegi 2 helyett. Így összhangba kerül minden - a térképeken, a grafikonokon is ugyanazok az állomások szerepelnek majd, aelyekbõl a konisztencia-vizsgálat is készül. Ez lehetõvé teszi, hogy térben és idõben is láthassuk, hogyan viszonyulnak saját, mért értékeink a környezetünk jellemzõihez.

Nagyon sokan kérdezték, hogy miért nem jelenik meg az automatájuk az Idõkép nyilvános térképein, amikor a Pro-ban látszólag minden mûködik, vagy éppen fordítva - miért van tiltva a Pro-ban az, ami megjelenik az nyilvános Idõkép-en.
Az ok nagyon egyszerû: egyelõre a két felügyeleti rendszer teljesen függetlenül mûködik egymástól, nincsenek összehangolva. A nyers adtok mindkét oldalra bejönnek, de más és más szempontok alapján kerülnek elbírálásra.
Jelenleg a nyilvános Idõképen a tiltásokat és engedélyezéseket nagyrészt emberi bevatkozással moderátoraink, ill. meteorológusaink végzik, addig a Pro- kizárólag a fejlesztés alatt álló automatikus konzisztencia-vizsgálat dönt. Természetesen a két rendszer összehangolása meg fog történni, de csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy megfelelõek a Pro rendszer szûrõi.
Külön problémaforrás lehet, ha a két oldalon különbözik jelszavunk - ilyenkor garantáltan nem fognak megjelenni az adatok a nyilvános térképeken.

A végsõ cél, hogy minden figyelmeztetés és tiltás automatikus legyen, meteorológusainknak és többi munkatársanknak csak az újbóli engedélyezést kelljen jóváhagyniuk, ha a hiba kijavítása megtörtént. Addig is, várjuk a Pro rendszer tesztelõinek észrevételeit az új konzisztencia-elemzéssel kapcsolatban.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés