illusztráció illusztráció

Két radart, egy csapásra

Az Időkép legújabb radarjaival az Északi-Középhegység és Szlovákia nagy része kerül lefedésre. A Magas-Tátráig ellátunk.

Bár a nyírségi lokátor nyár végi telepítésével elvben hazánk teljes területét lefedtük, az Északi-Középhegység "mögött" kialakuló zivatarok - a domborzati árnyékolás miatt - eddig többé-kevésbé elbújhattak radarjaink figyelő tekintete elől.

Most azonban két legújabb, majdnem egyidőben telepített meteorológiai lokátorunk megszünteti ezt a vakfoltot; a balkányi és a szolnoki radarral együtt "benéznek" a hegyek mögé és a gerincek fölé is, a kósza és lopakodó zivataroknak esélyük sincs többé elbújni a völgyekben.

 

Az ötödikként felépített, a Nagy Hideg-hegyen működő Sí- és turistacentrum jóvoltából a Börzsöny egyik legmagasabb pontján (864 méteren, balra),

 

 

valamint a sorban immár hatodik, a Bükk-Fennsík északi peremén (750 méteren) a Turista Park Üdülőcentrum felajánlásával létesített új radarállomások kompozitja reményeink szerint igen hatékonyan képes majd egymást kiegészítve lefedni Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyei mögött eddig rejtőző völgyeit; sőt, a vizuális tartományban külön ínyencséget tartogatunk érdeklődő nézőink számára innen közvetítve; ez azonban maradjon egyelőre meglepetés.

Akik az Időkép-ViharVadász oldalait a kezdetektől nyomon követik, talán még emlékeznek rá, hogy a Nagy Hideg-hegyi helyszínről teljes körpanorámát adó, 4 kamerával készült élőképeket is közvetítettünk több, mint másfél évig, szintén a Sí- és turistacentrum jóvoltából. Bár a rendkívül szélsőséges, 100%-os páratartalmat hideggel és széllel kombináló hegyi időjárás sajnos gyorsan tönkretette a digitális fényképezőket, reméljük, hogy nemsokára nem csak innen és a Bükkből, hanem más magaslati pontokról is szélesebb látómezejű, panorámás közvetítéssel jelentkezhetünk. Jelenlegi kamerák itt és itt!

A radarhelyszínek választása természetesen az Északi-Középhegységen belül sem véletlen; A határhoz való közelségük, és majdnem 180 km-es hatósugaruk révén Szlovákia mintegy 2/3-ad részére rálátunk innen; beleértve az Alacsony- és a Magas-Tátrát, Pozsonyt, sőt, Csehország és Lengyelország hozzánk legközelebb lévő "csücskeit" is. Ilyen távolságból nyilván csak a legmagasab kiválású, legintenzívebb viharokat láthatjuk, mégis - hazánkon belül immár 4-szeres fedést biztosít a a főváros és az agglomeráció részére, tovább növelve a kompozit radarkép megbízhatóságát.

Jobbra található a Nyírségben még nyáron telepített radarunk első tesztképe északkeletről a 15-én éjjel a Nyírségen keresztülhaladó zivatarhullámról készítettük (0:30, Szolnok-Balkány kompozit).

(A melléklet kivágat bal felső sarkában az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanekkor készült kompozit radarképe, verifikációs célokból, (C) 2011., Met.hu)

Lent - A Nagy-Hideg Hegyen telepített radar első zivatar-észlelése a Magas-Tátra térségében, kompozitban a Nyírségben működő radarunkkal (18:45-18:55). Jól látható, hogy a három felvétel között eltelt tíz percben a leg-északabbi cella erősödött (eredeti nyers adatok, még domborzati interferencia-szűrés nélkül), nagyítható (HD) képekkel! 

Ahogy már a 4. lokátor telepítésekor is írtuk, bár az idei zivatarszezonnak lassan vége, reméljük, hogy a Nagy Hideg-hegyen telepített, illetve a Bükk-Fennsíkon a napokban települő lokátor a Budapestivel együtt az intenzívebb hóviharokat, havazást is érzékelheti majd 30-40 kilométeres körzetben, tavasztól viszont már akkor észrevehetjük az északnyugatról érkező szupercellákat és zivtarláncokat, amikor még csak nyaldossák Csehország ill. Lengyelország határait.

(balra és lent - épül a Bükk-Fennsík radar (2011. október 6.)

 

 

 

 

Köszönetnyilvánítás

A Nagy Hideg-hegyi helyszín biztosításáért ismételt köszönetet mondunk az ott működő Sí- és turista centrumnak; személy szerint pedig a törekvéseinket a hegyen évek óta segítő Cseh Gábornak.

A Bükk-Fennsíkon jelenleg épülő, és vélhetően 1 hónapon belül már a kompozitba is belépő, 6. lokátor telepítéséért kiemelt köszönetet mondunk a TuristaPark Üdülő- és Kiránduló Centrumnak; a tulajdonos Katona Ferencnek; valamint a radar számára a hegycsúcson élő Internet kapcsolatot biztosító, a telepítés nem kevés előkészítést igénylő szervezéséért az Időkép kiemelt partnerének, a BorsodWeb Kft.-nek, Csótai Gergely ügyvezetőnek és valamennyi, a projectben részt vevő munkatársának.

Az Időkép radarhálózatát cseh és japán parnereivel, a Meteopress S.r.o-val és saját közös leányvállalatával, a MeteoSense S.r.o-val közösen fejleszti.

Várjuk érdeklődő nézőink és olvasóink véleményét, észrevételeit, javaslatait; Köszönjük!

2011. október 7.
Az Időkép Csapata

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés