Két radart, egy csapásra

| 2011. október 7. 4:45 | Frissítve:
Az Időkép legújabb radarjaival az Északi-Középhegység és Szlovákia nagy része kerül lefedésre. A Magas-Tátráig ellátunk.

Bár a nyírségi lokátor nyár végi telepítésével elvben hazánk teljes területét lefedtük, az Északi-Középhegység "mögött" kialakuló zivatarok - a domborzati árnyékolás miatt - eddig többé-kevésbé elbújhattak radarjaink figyelő tekintete elől.

Most azonban két legújabb, majdnem egyidőben telepített meteorológiai lokátorunk megszünteti ezt a vakfoltot; a balkányi és a szolnoki radarral együtt "benéznek" a hegyek mögé és a gerincek fölé is, a kósza és lopakodó zivataroknak esélyük sincs többé elbújni a völgyekben.

 

Az ötödikként felépített, a Nagy Hideg-hegyen működő Sí- és turistacentrum jóvoltából a Börzsöny egyik legmagasabb pontján (864 méteren, balra),

 

 

valamint a sorban immár hatodik, a Bükk-Fennsík északi peremén (750 méteren) a Turista Park Üdülőcentrum felajánlásával létesített új radarállomások kompozitja reményeink szerint igen hatékonyan képes majd egymást kiegészítve lefedni Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyei mögött eddig rejtőző völgyeit; sőt, a vizuális tartományban külön ínyencséget tartogatunk érdeklődő nézőink számára innen közvetítve; ez azonban maradjon egyelőre meglepetés.

Akik az Időkép-ViharVadász oldalait a kezdetektől nyomon követik, talán még emlékeznek rá, hogy a Nagy Hideg-hegyi helyszínről teljes körpanorámát adó, 4 kamerával készült élőképeket is közvetítettünk több, mint másfél évig, szintén a Sí- és turistacentrum jóvoltából. Bár a rendkívül szélsőséges, 100%-os páratartalmat hideggel és széllel kombináló hegyi időjárás sajnos gyorsan tönkretette a digitális fényképezőket, reméljük, hogy nemsokára nem csak innen és a Bükkből, hanem más magaslati pontokról is szélesebb látómezejű, panorámás közvetítéssel jelentkezhetünk. Jelenlegi kamerák itt és itt!

A radarhelyszínek választása természetesen az Északi-Középhegységen belül sem véletlen; A határhoz való közelségük, és majdnem 180 km-es hatósugaruk révén Szlovákia mintegy 2/3-ad részére rálátunk innen; beleértve az Alacsony- és a Magas-Tátrát, Pozsonyt, sőt, Csehország és Lengyelország hozzánk legközelebb lévő "csücskeit" is. Ilyen távolságból nyilván csak a legmagasab kiválású, legintenzívebb viharokat láthatjuk, mégis - hazánkon belül immár 4-szeres fedést biztosít a a főváros és az agglomeráció részére, tovább növelve a kompozit radarkép megbízhatóságát.

Jobbra található a Nyírségben még nyáron telepített radarunk első tesztképe északkeletről a 15-én éjjel a Nyírségen keresztülhaladó zivatarhullámról készítettük (0:30, Szolnok-Balkány kompozit).

(A melléklet kivágat bal felső sarkában az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanekkor készült kompozit radarképe, verifikációs célokból, (C) 2011., Met.hu)

Lent - A Nagy-Hideg Hegyen telepített radar első zivatar-észlelése a Magas-Tátra térségében, kompozitban a Nyírségben működő radarunkkal (18:45-18:55). Jól látható, hogy a három felvétel között eltelt tíz percben a leg-északabbi cella erősödött (eredeti nyers adatok, még domborzati interferencia-szűrés nélkül), nagyítható (HD) képekkel! 

Ahogy már a 4. lokátor telepítésekor is írtuk, bár az idei zivatarszezonnak lassan vége, reméljük, hogy a Nagy Hideg-hegyen telepített, illetve a Bükk-Fennsíkon a napokban települő lokátor a Budapestivel együtt az intenzívebb hóviharokat, havazást is érzékelheti majd 30-40 kilométeres körzetben, tavasztól viszont már akkor észrevehetjük az északnyugatról érkező szupercellákat és zivtarláncokat, amikor még csak nyaldossák Csehország ill. Lengyelország határait.

(balra és lent - épül a Bükk-Fennsík radar (2011. október 6.)

 

 

 

 

Köszönetnyilvánítás

A Nagy Hideg-hegyi helyszín biztosításáért ismételt köszönetet mondunk az ott működő Sí- és turista centrumnak; személy szerint pedig a törekvéseinket a hegyen évek óta segítő Cseh Gábornak.

A Bükk-Fennsíkon jelenleg épülő, és vélhetően 1 hónapon belül már a kompozitba is belépő, 6. lokátor telepítéséért kiemelt köszönetet mondunk a TuristaPark Üdülő- és Kiránduló Centrumnak; a tulajdonos Katona Ferencnek; valamint a radar számára a hegycsúcson élő Internet kapcsolatot biztosító, a telepítés nem kevés előkészítést igénylő szervezéséért az Időkép kiemelt partnerének, a BorsodWeb Kft.-nek, Csótai Gergely ügyvezetőnek és valamennyi, a projectben részt vevő munkatársának.

Az Időkép radarhálózatát cseh és japán parnereivel, a Meteopress S.r.o-val és saját közös leányvállalatával, a MeteoSense S.r.o-val közösen fejleszti.

Várjuk érdeklődő nézőink és olvasóink véleményét, észrevételeit, javaslatait; Köszönjük!

2011. október 7.
Az Időkép Csapata


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |