3. radar: Keszthely

| 2011. április 11. 23:25 | Frissítve:
A Hotel Helikon Szálló tetején, 50 méterrel a Balaton felett pásztázza az eget az Időkép harmadik radarja. Már az ország területének 95%-át látjuk élőben.

Alig egy héttel a szolnoki radarunk bejelentését követően felfedjük dunántúli radarunk helyszínét - hétfőn délután felszereltük és sikeresen teszteltük a Balaton nyugati partján, a Keszthelyi-öböl peremén elhelyezett harmadik meteorológiai lokátorunkat.

A helyszínt a Hotel Helikon Sport- és Wellness Szállónak köszönhetjük, ahol a radar mellé telepített másodperces szélmérő, időjárás-állomás és persze webkamera segítségével élőben kövehetjük legnagyobb tavunk nyugati medencéjének minden rezdülését.

Az Időkép-Meteopress, illetve közös leányvállalatunk, a MeteoSense együttműködésnek köszönetően a keszthelyi radarral együtt így már 3 időjárási radar üzemel az Időkép égisze alatt, mellyel stábunk Magyarország területének 95%-án HD minőségben, percenkénti felbontással képes követni a zivatarok mozgását.

A már majdnem teljes hazai fedettség mellett fontos, hogy a két új radarral immár nemcsak a teljes Dunántúlt, de Horvátország és Szlovénia határhoz közeli részeit, Ausztria keleti felét, Szlovákia déli területeitis látjuk, sőt, Szerbia és Románia egyes, hozzánk közeli részein is érzékeljük a kialakulóban lévő, vagy éppen felénk haladó viharokat - Magyarország középső harmada (beleértve a fővárost és az agglomerációt is), pedig immár háromszoros fedésbe került.

Balra fent: az első keszthelyi radarképen jól kirajzolódik a Balaton interferencia-vonala (Keszthely, hétfő 17:41)

Mi van még hátra?

Ahogy egy héttel ezelőtti írásunkban is jeleztük, a beüzemelés jelenleg tesztelési fázisban tart, vagyis a radarok fizikailag működnek és érzékelik is a kialakult csapadékgócokat. Az elmúlt héten jelentős előrelépést értünk el a feldolgozó program fejlesztésében is, egyelőre háttérkép nélkül, de már elkészült az első Budapest-Szolnok kompozit kép, melyet értelemszerűen hamarosan a keszthelyivel is kiegészítünk. Ha minden jól alakul, akkor a kedd késő délutáni órákban várható hidegfronttal érkező záporokat, zivatarokat már összevont radarhálózatunkkal tudjuk majd figyelni.

Időkép radar-lefedettség

Mikor lesz látható a radarkép?

Korábbi ígéreteinknek megfelelően még ha a nap 24 órájában nem is, de egy-egy eseménydús helyzetben -ha arra technikailag lehetőség adódik - igyekszünk majd közzétenni majd az Időképen az 5 percenként frissített kompozit radarképet.

A radar beüzemelésében nyújtott segítségükért külön köszönetet szeretnénk mondani a Hotel Helikon vezetőségének és munkatársainak; Fazekas József Györgynek, Kadlicsek Andrásnak, Török Tamásnak és Nagy Jenőnek.

Köszönjük!
Az Időkép Csapata
2011. április 11.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |