Rejtélyes sugárzás Európában

| 2011. november 12. 14:18 | Frissítve:
Ismeretlen okokból megemelkedett a jód-131-es izótop légköri mennyisége, de nincs veszély.

Kis mennyiségű jód-131 izotópot mutatott ki Csehország légkörében a Cseh Sugárbiztonsági Intézet, a jelenséget több európai ország, köztük Magyarország hivatalos szerve is megerősítette. A radioaktív vegyület mennyisége ugyanakkor rendkívül csekély, azt rendkívül érzékeny műszerek több napos méréssel képesek csak kimutatni. Az eset nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ugyanez a vegyület került a levegőbe a márciusi fukushimai baleset nyomán, melynek nyomait pár héttel később hazánkban is ki tudták mutatni, mely szintén jóval az egészségügyi határérték alatt maradt, a mostani eset még az akkorinál is kisebb szennyezést jelent - mondta el Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója.

A sugárzó anyag eredetét még keresik. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint kizárt, hogy Fukusimából származó szennyeződésről lenne szó, ahogy atomerőmű-baleset sem lehetséges - ezt jelezték volna a többszörösen biztosított biztonsági rendszerek. Feltehetően egy orvosi laboratóriumból szökött ki az anyag, azt ugyanis a pajzsmirigyrák kezelésekor rutinszerűen alkalmazzák, ilyenkor a gyártóhely közelében (melyből Budapesten is több van) elvétve kimutatható a vegyület.

Forrás: Origo/MTI
Fénykép: zolee2000 (Időkép)


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |